СРБИ ИЗ БИХ, ЦРНЕ ГОРЕ И МАКЕДОНИЈЕ ЛИСТОМ ЗА ВУЧИЋА: У њему виде највећу гаранцију за миран живот

Пише: Душан Марић

На парламентарним изборима 17. децембра, листа СНС, која носи име Александра Вучића, имаће неподељену подршку Срба из Републике Српске, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

Општепознато је да Срби из региона од 2012. године подржавају садашњег председника Србије и његову политику али никад та подршка није била јача и јединственија него овог децембра.

С разлогом. Захваљујући управо његовој успешној дипломатији балансирања и компромиса, Република Српска некако успева да без тежих последица пролази кроз „невреме“ у којем се налази неколико година. Што због покушаја муслиманског Сарајева да је што више ослаби и размонтира, што због подршке коју политички наследници Алије Изетбеговића имају од Запада, што због жестоких одговора Милорада Додика на те насртаје.

Након деценија у којима су у сваком погледу били маргинализовани, у којима је антисрпска власт Мила Ђукановића чак покушала да им отме и цркву, Срби у Црној Гори се поново питају. Због притиска Запада нема их у највишој извршној власти али имају председника парламента и такав утицај да од њих зависи и опстанак владе у Подгорици и политичка стабилност Црне Горе.

Највеће заслуге за буђење „српства кукавнога“ у Његошевом завичају припадају мудрости и срчаности блаженопочившег митрополита Амфилоју Радовићу и огромној политичкој и финансијској подршци коју српски народ у постојбини Стефана Немање  има од Вучићеве Србије.

Односи Србије и Хрватске су, реално, на ниским гранама али то се не одражава превише негативно на квалитет живота и политичка права преосталих Срба у Хрватској. Један од пресудних разлога је то што Србија, под влашћу Вучића и СНС, толико уважава Хрвате у Србији да је званичном Загребу врло тешко да на то, колико-толико, не одговори позитивно. Истина не истом мером.

Захваљујући низу мудрих корака Београда према јужним суседима, при чему највећи значај имају помирење две цркве, безрезервна подршка коју Србија пружа Македонији у њеној борби да се одбрани од агресивног албанског и бугарског фактора, те Вучићевој политици садржаној у Иницијативи отворени Балкан, положај Срба у Македонији је све бољи.

Зато не треба да чуди што Срби из бивших југословенских република прижељкују да Вучићев тријумф у недељу буде што убедљивији и што ће многи Срби с ону страну Дрине, Козјака и Бродарева искористити двојно држављанство које имају и тај очекивани тријумф „закитити“ и својим гласом.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *