ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ БОЈАНА САВОВИЋ И ХУСЕИН БОЛТ: Насиље над разумом и правосуђем

Пише: Душан Марић

Синоћ, по повратку са крсне славе, упалим телевизор. Пажњу ми је привукла једна гошћа на Н1. Због брзине којом је причала. Зауставим да чујем. Жена  прича сто на сат али и даље убрзава. Фрекфенција коју производи је таква да сам се у тренутку уплашио да ће да експлодира. И она, и телевизор. Само што новинар постави питање, она истог тренутка почиње да сипа као из рукава. И све зна. За сваку рану има љуту траву.

Размишљам на кога ме подсећа? По брзини и свезнању. На Ољу Бећковић из млађих дана? Или на бившег неуморног везисту Партизана Никицу Клинчарског? Не, ова је већа радилица и од њега. И онда се сетим да ме њена брзина подсећа на Хусеина Болта. Из његових најбржих спринтеве.

Госпођа осула рафалну паљбу по Вучићу и СНС, по свему што не саосећа са послеизборном тугом коалиције Насиљем против Србије. Жешћа од Маринике Тепић. А надмашити Маринику у броју изговорених оптужби на рачун власти у јединици времена није лако.

Госпођа прича и о тужилаштву и судовима, па закључујем да је из те феле. Рече и да је тужиоцима и судијама забрањено да се страначки ангажују. А она ангажована сто на сат. Као навијена. Зато одлучим да жртвујем живце, стрпљиво одслушам овај вербални цунами и сазнам о коме се ради.

Испостави се да је у питању тужитељка у Вишем јавном тужилаштву Бојана Савовић.

Она што је месецима уназад у центру пажње јавности. Она што иде из емисије у емисију, из новине у новину.  Она што тврди да је смењена, јер је покушала да процесуира неки тежак криминал у ЕПС-у.  Њени претпостављени тврде да није, већ да је само прераспоређена на друге послове.

Не знам шта је истина. Али знам да, само због оног што је синоћ изговорила, само због синошњег политичког ангажмана, није нормално да та жена буде у Вишем тужилаштву. У било каквом тужилаштву. Као што није нормално да онај судија Манић, који месецима води кампању на побуњивању народа против власти, буде судија у Апелационом суду.

У некој западној земљи, чију нам демократију они проповедају и чије службе усмеравају рушилачко и циркуско деловање коалиције Насиљем против Србије, коалиције коју они агитују, обоје би одавно било најурено из службе.

Али у Србији они су недодирљиви. Независни. И од правде, у име које воде истраге, суде и пресуђују. И од правосуђа које представљају. И од државе и народа који их добро плаћају. Да би они месецима политички митинговали. Уместо да раде свој посао.

Е зато сам поносан што сам био против прошлогодишњих уставних промена, којима су тужиоци и судије у Србији постали људи изван и изнад система. Богови.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *