А САД ПРАВАЦ ЛОЗОВИК И ЛИВАДИЦА: Завршена обнова главне улице у Великој Плани

Пише: Душан Марић

Данас су завршени радови на обнови главне улице у Великој Плани, која је уједно и главна саобраћајница кроз овај поморавски град.

Радници ПЗП Пожаревац су данас уградили завршни слој новог асфалта на последњој деоници најважније градске саобраћајнице,  од Улицве Момира Гајића до градске аутобуске станице.

Остаје још да се на новом коловозу уради хоризонтална саобраћајна сигнализација.

Овим су завршени за ову годину планирани радови на реконструкцији државног пута Баточина – Лапово – Велика Плана – Смедерево, који су почели у августу месецу.

У склопу тих радова на путу од Марковца до Велике Плане уклоњен је стари коловоз, који је био у рупама и закрпама, и замењен новим.

Сада је то учињено и целом дужином  главне градске  улице, од уласка у град из правца Лапова до изласка из града у правцу Смедерева.

Радови су изведени по налогу министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, а Влада Србије је за њих издвојила око 300 милиона.

Ово је трећа саобраћајница у Великој Плани која је у овој години обновљена средствима Владе Србије.

Пре десетак дана, опет по налогу министра Весића, обновљен је део пута Цариградски друм – Смедеревска Паланка, деоница од Цариградског друма до Крњева.

По налогу председника Србије Александра Вучића, пре два месеца новим асфалтом пресвучен је и пут од Велике Плане до манастира Покајнице и цркве Захвалнице у Радовањском лугу, у дужини од шест и по километара.

За обнову пута до великих српских светиња држава је издвојила око 70 милиона. Планирано је да се следеће године абнови и наставак ове саобраћајнице до манастира Копорин.

Укупно, ове године, за обнову путева на територији општине Велика Плана Влада Србије потрошила је 400 милиона динара.

Приликом посете Великој Плани 8. новембра министар Весић је обећао да ће следеће године бити обновљен и пут од Велике Плане, преко Великог Орашја, Крњева и Милошевца до Лозовика.

Неколико дана раније, 3. новембра, док је био у посети Жабарима, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је обећао да ће следеће године бити завршена и обнова пута Жабари – Велика Плана, која је започета па прекинута пре две године.

Радови на обнови тог пута почели су у другој половини 2021.  године, по налогу председника Александра Вучића, који је приликом посете компресорској гасној станици Велика Плана 30.јула 2021. године, упозорио да је недопустиво да саобраћајница до најважнијег објекта на гасоводу Балкански ток кроз Србију буде у стању које угрожава безбедност саобраћаја.

Међутим, обновљен је само пут од Жабара до Доње Ливадице. Потребно је обновити још километар пута од Доње Ливадице до моста на Великој Морави, и три километра од Велике Мораве до Велике Плане.

С обзиром на све наведено није ни чудо што сви у Великој Плани здушно навијају да Горан Весић буде минисдтар и у новој Влади Србије и да поново буде задужен за саобраћај, грађевинарство и инфраструктуру.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *