ВЕЛИКА ПЛАНА 10. ПУТ ШАМПИОН СОЛИДАРНОСТИ: У овој години дали 500 литара крви и спасили 1.500 живота

Пише: Душан Марић

Велика Плана је и ове године један од шампиона солидарности у Србији.

У акцијама које су организовали Општинска организација Црвеног крста Велика Плана и Институт за трансфузију крви Србије племенити људи из Велике Плане су од јануара до сада добровољно дали скоро 500 литара крви.

Захваљујући њиховом подвигу ова поморавска општина је и ове године добила Дијамантску плакету Института за трансфузију крви Србије.

Сваки човек једним давањем крви учествује у спашавању три живота. То значи да су племенити људи из Велике Плане ове године, широм земље Србије, спасили око 1.500 живота.

Ово је десети пут да Велика Плана добија плакету шампиона солидарности  Института за трансфузију крви Србије, као једна од локалних самоуправа у Србији која постиже најбоље резултате у добровољном давању крви.

Данас је руководство општине Велика Плана примило признање које су му уручили Немања Џодић, кординатор Института за трансфузију крви Србије и Златан Коруновић, секретар Општинске организације Црвеног крста.

Ваљда нема човека који бар једном није изјавио да би неком „дао крви своје“. Најчешће се такве и сличне крупне изјаве и заклетве дају у заносу (углавном) непромишљеног вербалног доказивања љубави или пријатељства.

Међутим, постоје људи који се углавном клоне таквих крупних речи али који редовно дају крв. Углавном, незнаним људима. За које никад нису чули, не знају да постоје. Што њихову хуманост чини још узвишенијом.

У Великој Плани је таквих читава једна војничка, формацијски потпуно попуњена, чета. У њој се издвајају четири горостаса људскости, Драган Милошевић и Александар Николић из Старог Села, Часлав Павловић из Велике Плане и Зоран Манојловић из Лозовика,  који су крв давали више од 100 пута. Њих четворица су дала око 200 литара крви.

Десет Плањана крв је давало више од 75 пута. Од њих десет прикупљено је 330 литара крви.

Више од 40 добровољних давалаца крви из Велике Плане крв је давало више од 50 пута. Дали су више од 870 литара крви.

Више од шездесет становника Велике Плане крв је дало више од 35 а њих стотину више од 20 пута.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *