АЛАРМАНТНО СТАЊЕ У ФАБРИЦИ ВОДЕ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Смедеревска Паланка преузела шест милиона кубних метара воде а није платила ни литар

Пише: Србија данас

Фабрика воде у Трновчу, која водом снабдева 90.000 становника Велике Плане и Смедеревске Паланке, налази се у критичном стању. Рачун предузећа ЈП Морава, које управља фабриком, је у блокади две године, дуг према добављачима је премашио 123 милиона, пумпе за воду нису ремонтоване годинама, изворишта се урушавају, нема новца за куповину најосновнијих средстава за производњу воде а у последњих месец дана фабрика свакодневно смањује производњу воде јер, због неадекватног одржавања, на извориштима нема довољне количине сирове воде за прераду.

Све то је последица чињенице што суседна општина Смедеревска Паланка и ЈП Водовод из те општине не плаћају воду коју добијају из Трновча. Од почетка рада фабрике 2016. године па закључно са 31. децембром 2023. године преузели су 6.184.078 кубних метара воде а нису платили ни један литар!

Рачун предузећа је у блокади од 13. априла 2022. године. Због дугова према добављачима од 123.332.594. динара, од чега је само дуг за електричну енергију 113.863.873. динара, фабрика воде све чешће није у могућности да набави ни најосновнија средства неопходна за производњу, провјеру и одржавање квалитета воде и њен третман. Да није сталних и интервентних улагања из буџета општине Велика Плана фабрика воде би одавно престала са радом, након чега би Влада Србије фондовима ЕУ морала да врати око 10 милиона евра, које су они уложили у овај пројекат.

Наиме, фабрика воде у Трновчу (ЈП Мoрава), је заједнички пројекат Владе Србије и ЕУ, односно општина Велика Плана и Смедеревска Паланка, у који је уложено око 10 милиона евра. А по пројекту и уговорним обавезама фабрика мора да послује на тржишним принципима и да издржава саму себе. А због одбијања паланачке стране да плаћа воду тога нема ни на видику.

Фабрика воде редовно и свакодневно испоручује воду ЈП Водовод у Смедеревској Паланци (нпр. 2022. године дневно је испоручивано просечно 3.027 кубика воде), по цени од 26.26 динара (са ПДВ-ом) по метру кубном, које ту воду (пре)продаје по цени од 72.33 динара за домаћинства, односно 178.59 динара за привреду а добављачу, фабрици воде, не плаћа ни један динар!?

Фабрика воде је од априла 2018. до 31. децембра 2023. године општини Смедеревска Паланка, односно ЈП Водовод, испоручила 6.184.078 кубика воде, чија је вредност по књиговодству предузећа 162.375.336 динара. Ако рачунамо садашњу цену од 72.33 динара, по којој ЈП Водовод преузету воду (пре)продаје домаћинствима, приход од (пре)продаје те количине воде износи 447.296.000 динара.

Међутим, ако се узме у обзир количина воде коју троши паланачка привреда, која воду плаћа 178.59 динара по кубном метру, математика каже да приход ЈП Водовод и локалне самоуправе Смедеревска Паланка остварен продајом бесплатно преузете воде из Велике Плане износи око 600.000.000 динара.

Због беспарице у коју је фабрика доспела због понашања Смедеревске Паланке,

одржавање и чишћење бунара на извориштима, тзв. регенерација бунара, је нередовно и непотпуно. По прописима, зависно од тла, регенерација бунара мора да се врши једном у две или три године. Од 18 бунара у Трновчу осам није регенерисано од почетка рада фабрике воде 2016. године, док је у том периоду већина од преосталих 10 бунара регенерисана само једном.

Пумпе на извориштима морају да се чисте и ремонтују једном у шест месеци. Због  Смедеревске Паланке, пумпе у Трновчу се чисте и ремонтују само кад стану, интервентним средствима из буџета Велике Плане.

Уместо да остварени приход користи за плаћање преузете воде, Смедеревска Паланка део тог прихода користи за уређење сопствених изворишта воде, са очигледном намером да оствари следећи циљ: да јој у једном тренутку вода из Трновча више не буде потребна и да се повуче из пројекта. Фабрици воде и Великој Плани остали би милионски дугови а Влади Србији обавеза  да врати средства која су у изградњу фабрике уложена из европских фондова. Јер фабрика воде је договорена као регионални пројекат.

Практично, грађани Велике Плане из свог џепа плаћају производњу воде, коју потом ЈП Водовод преузима бесплатно а онда је продаје потрошачима у Смедеревској Паланци и остварује огроман профит.

Понашање руководства Смедеревске Паланке и ЈП Водовод је још скандалозније ако се имају у виду улагања две суседне општине у овај пројекат. По извештају који је директор предузећа Живомир Новаковић 22. јануара 2024. године доставио председнику општине Велика Плана, а који такође објављујемо, од 2011. године, када је почела изградња фабрике воде у Трновчу, па до краја прошле године, општина Велика Плана је у исту уложила 281.171.618 динара у општина Смедеревска Паланка десет пута мање – 28.566.143 динара.

Од 2016. године, када је фабрика почела да производи воду, Велика Плана је уложила 231.699.354 динара а Смедеревска Паланка 16.287.787 динара.

У истом извештају се наводи да је све време текуће трошкове, од трошкова рада предузећа до исплате плата радницима „подмиривала општина Велика Плана, а субвенције за изградњу бунара и цевовода су стизале од Републичке дирекције за воду“.

Ради решавања овог проблема, директор ЈП Морава се више пута писаним путем обраћао руководству Смедеревске Паланке, одржано је више састанака руководства двије општине али општина Паланка одбија да извршава обавезе које је преузела 5.10. 2012. године потписивањем Међуопштинског споразума о изградњи, управљању и коришћењу регионалног система за водоснабдевање општина ВеликаПлана и Смедеревска Паланка.

-Уместо да се као савестан грађанин потруди да његова општина и ЈП Водовод после осам година напокон почну да плаћају воду коју узимају и на чијој продаји остварују огроман профит, председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен, сваки пут кад ми потегнемо питање плаћања воде, прави медијски циркус и обмањује јавност како Велика Плана хоће да остави грађане Смедеревске Паланке без воде – каже Душан Марић, председник СО Велика Плана и народни посланик.

Он истиче да је незадовољан и инертним држањем надлежних републичких органа.

-Годинама упозоравамо на овај проблем. Јавно питам, где то на свету постоји да од неког произвођача годинама узимаш неограничену количину робе, да је препродајеш а да за њу произвођачу не платиш ни један динар? Треба ли да прође још осам година, да из Паланке узму и препродају још шест милиона кубних метара воде и да се напокон сете да плате свој први литар – пита Марић.

Он каже да се због недопустивог и бахатог понашања комшијске општине, а посебно због чињенице да је фабрика воде због руинираних изворишта и дотрајалих пумпи почела да смањује производњу воде, па постоји реална опасност да се Велика Плана суочи са рестрикцијама воде, пре неколико дана писмом обратио Влади Републике Србије са захтевом да предузме хитне мере ради решавања проблема.

-Ако неко очекује да ћемо пристати да руководство општине Смедеревска Паланка и ЈП Водовод све нас у Великој Плани праве идиотима, од тог посла нема ништа. Ми јесмо комшије, стало нам је до што бољих односа. Ко зна колико пута смо, посебно последњих година, по разним основама, помогли Смедеревску Паланку. Али ни фабрика воде, ни наша општина, нису хуманитарне организације, да новцем грађана Велике Плане и даље пунимо буџет суседне локалне самоуправе – закључује Марић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *