СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА ПРИЗНАЛА ДА НИЈЕ ПЛАТИЛА 6.000.000 КУБИКА ВОДЕ: Дуг фабрици воде у Великој Плани износи 162 милиона

 

Потврђено је писање нашег портала да Смедеревска Паланка фабрици воде у Великој Плани није платила више од шест милиона кубних метара испоручене воде.

Наиме, надлежна служба ЈП Водовод из Смедеревске Паланке прихватила је фактуру коју је преко Централног регистра фактура издало ЈП Морава у Великој Плани, у оквиру којег послује фабрика воде, на 162.611.649 динара. Законски рок за плаћање фактуре истиче 29. маја ове године.

Прихватање фактуре разбеснело је руководство општине Смедеревска Паланка, које је данима вршило притисак на руководство општине Велика Плана и директора ЈП Морава Живомира Новаковића да се фактура повуче. Када је то одбијено, паланачки функционери су преко локалних медија и друштвених портала покренули медијску кампању против руководства општине Велика Плана, оптужујући га да испостављањем рачуна за потрошену воду угрожава снабдевање Смедеревске Паланке водом.

-У тој кампањи се ишло од најприземнијих личних увреда и објављивања увредљивих спотова, преко издавања лажних саопштења и називања великоплањанских функционера – терористима, до два покушаја организованог насилног уласка у фабрику воде  – каже Душан Марић, председник СО Велика Плана.

Као што смо писали, фабрика воде у Трновчу, која водом снабдева 90.000 становника Велике Плане и Смедеревске Паланке, налази се у критичном стању. Рачун предузећа је у блокади две године, дуг према добављачима је премашио 123 милиона, пумпе за воду нису ремонтоване годинама, изворишта се урушавају, нема новца за куповину најосновнијих средстава за производњу воде а у последњих месец дана фабрика смањује производњу воде јер, због неадекватног одржавања, на извориштима нема довољне количине сирове воде за прераду.

Све то је последица чињенице да суседна општина Смедеревска Паланка и ЈП Водовод из те општине не плаћају воду коју добијају из Трновча. Од 1.марта 2018. па закључно са 31. децембром 2023. године преузели су 6.184.078 кубних метара воде а нису платили ни један литар!

Рачун предузећа је у блокади од 13. априла 2022. године. Због дугова према добављачима од 123.332.594. динара, од чега је само дуг за електричну енергију 113.863.873. динара, фабрика воде све чешће није у могућности да набави ни најосновнија средства неопходна за производњу, провјеру и одржавање квалитета воде и њен третман. Да није сталних и интервентних улагања из буџета општине Велика Плана фабрика воде би одавно престала са радом, након чега би Влада Србије фондовима ЕУ морала да врати огроман новац који су они уложили у овај пројекат.

Наиме, фабрика воде у Трновчу (ЈП Мoрава) је заједнички пројекат Владе Србије и ЕУ, односно општина Велика Плана и Смедеревска Паланка, у који је уложено око 10 милиона евра. А по пројекту и уговорним обавезама фабрика мора да послује на тржишним принципима и да издржава саму себе.

Фабрика свакодневно испоручује воду ЈП Водовод у Смедеревској Паланци по цени од 26.26 динара (са ПДВ-ом) по метру кубном, које ту воду (пре)продаје по цени од 72.33 динара за домаћинства, односно 178.59 динара за привреду а добављачу, фабрици воде, не плаћа ни један динар!?

Математика показује да је Смедеревска Паланка на препородаји бесплатне воде из Велике Плане приходовала милионе евра.

Понашање руководства Смедеревске Паланке и ЈП Водовод је још скандалозније ако се имају у виду улагања две суседне општине у овај пројекат. По извештају који је директор предузећа Новаковић 22. јануара 2024. године доставио председнику општине Велика Плана, од 2011. године, када је почела изградња фабрике воде у Трновчу, па до краја прошле године, општина Велика Плана је у исту уложила 281.171.618 динара у општина Смедеревска Паланка десет пута мање – 28.566.143 динара.

Од 2016. године, када је фабрика почела да производи воду, Велика Плана је уложила 231.699.354 динара а Смедеревска Паланка 16.287.787 динара.

Председник СО Велика Плана истиче да је њихов захтев крајње јасан и разумљив: Смедеревска Паланка мора да плати дуг.

-Уосталом, на препродаји воде из Велике Плане зарадили су милионе евра. Друго, ЈП Водовод мора да почне да редовно плаћа утрошену воду. Шта је алтернатива? Да и наше ЈКП Милош Митровић почне да се понаша као и ЈП Водовод и престане да плаћа воду? У том случају фабрика воде ће за месец дана престати са радом а 90.000 становника наше две општине ће остати без воде. Или да грађани Велике Плане наставе да финансирају Смедеревску Паланку? Нити то наш буџет може да поднесе, нити ћемо ми мирно пристати да нас и даље пљачкају – каже Марић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *