У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ СЕ ДАНАС ОКУПИЛО 400 ПЛАНИНАРА: 21. Поход Карађорђевим стазама

Пише: Душан Марић

У Великој Плани је јутрос почео традиционални планинарски Поход Карађорђевим стазама, који се сваке године организује поводом дана општине а у славу вође Првог српског устанка.

На 21. по реду окупљање планинара у овом поморавском граду дошло је више од 400 планинара из 29 планинарских друштава, установа и удружења, међу њима и више од стотину деце.

Ова општина на размеђу Поморавља и Шумадије нема ни један планински врх, највишем брду Караули, изнад Радовања, недостају три метра до 300 метара надморске висине али има неколико знаменитости које обилазе многи посетиоци, па и планинари.

То су манастир Копорин, црква Покајница и Радовањски луг, светиње које повезују двојица горостаса српске историје: Деспот Стефан Лазаревић и Ђорђе Петровић Карађорђе.

На походу, чији је организатор планинарско друштво Врбица из Велике Плане, осим домаћина, учествују:  Челик из Смедерева, Раднички и Азимут из Београда,  Љуктен из Трстеника, Јухор и Рунолист из Јагодине, Железничар из Краљева, Гребен из Младеновца, Букуља из Аранђеловца, Јеленак из Панчева, Брђанка из Алексинца, Јасеница из Смедеревске Паланке, Трем 1810 из Доњег Душника, Сува Планина и Железничар из Ниша, Морић и ЕКО из Власотинца, Дубочица из Лесковца, Бабин Зуб из Књажевца, Шиљак из Бољевца, Планински дух из Рибара,  Сварог из Владичиног Хана, Оштра Чука из Сокобање, Маглеш и Повлен из Ваљева, основне школе Карађорђе и Надежда Петровић из Велике Плане.

Траса похода води од Велике Плане, крај манастира Покајница, до манастира Копорин. Код манастира Копорин они издржљивији пешачење ће наставити заобилазним путем, преко Карауле, до Радовања а они мање физички спремни ће до Радовања стићи краћим путем, пречицом кроз Радовањски луг.

И ове године покровитељ манифестације је Општина Велика Плана, која прославља 100 година од оснивања. Наиме, 30. априла 1924. године, указом Краља Александра Првог, насеље Велика Плана је проглашено за варошицу.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *