ПЛЕМЕНИТИ СВЕШТЕНИЦИ СА КУПРЕСА: И ове године браћа Туркић обрадовала српску децу у завичају

Пише: Душан Марић

И ове године браћа Туркић из Новог Села код Купреса, отац Симон, свештеник СПЦ и отац Саша, свештеник Грчке православне цркве, су српску децу са Купрешке висоравни обрадовала поклоном за Српску Нову годину.

Свако дете је добило по 150 евра и најмање по једну књигу. У општини Купрес која припада Републици Српској поклон је добило 49, а у општини Купрес која се налази у Федерацији БиХ 21 дете.

Истог дана 50 ученика првог разреда средње школе у Шипову, од Туркића је на поклон добило по један примерак Библије.

-Као и претходних година, средства смо прикупили од донатора. Углавном су то или наши људи са Купреса који живе у иностранству или свештеници СПЦ, грчке и руске православне цркве. Децу смо окупили у цркви Свете Тројице у Новом Селу, где је пре дељења поклона служена света литургија – каже отац Саша Туркић.

Ово је трећи пут да Туркићи српској деци са Купреса деле поклоне за Српску Нову годину.

-План нам је да то чинимо сваке године.  Зато што бескрајно волимо родни крај и у знак сећања на нашег оца Јанка, сеоског учитеља, који је у новембру 1994. године погинуо на Великој Плазеници, као борац 7. бригаде ВРС, бранећи родни крај од напада муслиманске и хрватске војске.

Из истих побуда браћа су пре четири године на једном узвишењу изнад села подигла велики крст, поред којег сваке године на Светог архангела Гаврила,  26. јула,  организују манифестацију коју су назвали „Сабор код Крста“. Иста се састоји од молитве у цркви, литије од цркве до узвишења на којем се крст налази и бесплатног ручка за сав окупљени народ.

Туркићи су у последњих година организовали више акција за родни крај. Између осталог, отац Симон је из Немачке где службује у Ново Село дотерао два шлепера хуманитарне помоћи.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *