БРОЈНЕ ХОЛИВУДСКЕ ЗВЕЗДЕ ВОЛЕ СРБЕ – Зашто Србија то не искористи?

Пише: Душан Марић

Џорџ Клуни, Шон Конери, Роберт де Ниро, Шерон Стоун, Џенифер Анистон, Том Хендкс, Ричард Гир, Џони Деп, Џејмс Вудс, Стивен Сигал јавно подржавају Србе и тврде да је Косово српско, али Србија није учинила ништа да подршку ових светски познатих личности искористи у борби за ослобођење своје јужне покрајине, коју под окупацијом држе Запад и НАТО.

Један од најпознатијих светских глумаца Роберт де Ниро је  наклоност према Србима показао и тако што је својој кћери дао име Дрина. У разговору за британске медије де Ниро је изјавио да је Србија једна од најмањих држава у Европи, али са највећим мукама. Славни глумац је поновио да су Србима „од стране Европе, али и целог света“ учињене бројне неправде, а да је највећа „када је 1999.године одлучено да се бомбардује ова мала земља“.

Он је истакао да се емотивно и морално већ дуго лично осећа као Србин и да је то више пута јавно говорио. Жеља му је да сними историјски филм о Србији. А највише би волео  да глуми „најинспиративније српске историјске личности“ Дражу Михаиловића, којег је назвао првим герилским борцем против Хитлеровог фашизма или Слободана Милошевића који је, по њему, трагична личност шекспировског калибра. Да се де Ниро добро разуме у историју Балкана види се по његовој изјави да су Срби, Хрвати и Бошњаци исти народ, који је историја раздвојила.

Као студент Роберт де Ниро је путовао по Србији и провео неколико незаборавних дана са сељацима у једном шумадијском селу. Ћерку је назвао Дрина и због тога јер му је супруга у време трудноће читала роман “На Дрини ћуприја”. Наклоност према Србима крунисана је пријатељством са Новаком Ђоковићем и подршком коју му је неколико пута пружао на турниру “Ју-Ес опен”.

-Питају ме зашто волим Србе? Ко зна, можда имам неке претке из Србије, па због тога – рекао је Де Ниро. За овакве и сличне изјаве, које даје већ деценијама, Роберт де Ниро није тражио паре. А ни српски пасош. Иако би, судећи по случају Стивена Сигала, добио и једно и друго.

У борби за КиМ Србија може да рачуна и на подршку холивудске заводнице Шерон Стоун, која се више пута јавно експонирала као пријатељ српског народа и лобирала међу својим колегама да подрже „српску ствар“. Највише пажње светских медија привукла је када је Карли дел Понте понудила да помогне у хватању генерала Ратка Младића, тако што ће покушати да га заведе. Наравно, овом изјавом Стоунова се подсмехнула тужитељици Хашког трибунала, која је пре тога годинама узалуд покушавала да Младићу уђе у траг. Глумица тврди да Србе подржава зато што су у праву, што је закључила интересујући се за историју Балкана и српског народа. А то интересовање је последица њеног пријатељства са Србима.

– Рођена сам у Мидвилу, у близини Питсбурга. У комшилуку су становали и Милица и Душан. Моји родитељи Џо и Дороти пореклом су из Ирске, а њихови Милорад и Милунка из Србије. Дружили су се и заједно радили у оближњој фабрици смоле и лепка. Тета Милунка је често правила хлеб од кукурузног брашна, који нам се веома допадао. Када би се вратила с посла, сећам се да нас је често позивала да вечерамо кукурузни хлеб удробљен у млеко. Иако је то једноставан и сиромашан оброк, нама је био веома укусан – објаснила је у једном интервјуу.

Када се њен отац Џо отровао на послу, први му је у помоћ притекао Милорад. А њена другарица Милица је убедила да се пријави на такмичење за мис, чиме је и почела њена успешна каријера. Она тврди да су Душан и Милица најзаслужнији па се њен рођени брат ишчупао из канџи дроге.

– Боли ме неправда која се чини Србима, посебно ово са Косовом – изјавила је глумица.

Да је Шерон Стоун истину о Косову и Србима објашњавала својим холивудским колегама потврдио је и Џорџ Клуни, који је својевремено  најављивао да ће учествовати у организовању протеста против отимања Косова од Србије. Он је оценио је да је српски лоби у Америци веома слаб, те да све што се може чути или потиче од албанског лобија.

Остало је још само да Клуни и Стоунова напишу молбу Министарству иностраних послова у Београду да буду српски лобисти, па да Србија реагује.

Мало је познато и да је холивудски великан Џејмс Вудс („Било једном у Америци“) 1999. године предводио демонстрације против бомбардовања Југославије и да је био жесток у осуди тадашње америчке званичне политике. Вудсова баба је пореклом из Србије.

Ричард Гир, веома активан у кампањи за независност Тибета, испрва није био наклоњен Србима, али је послије разговора са Шерон Стоун променио мишљење. Наиме, постао је веома сумњичав због огромног притиска да се Косово одвоји од Србије.

– Мора да постоји нешто друго у вези с Косовом, јер толико желе да га отму – закључио је Гир.

Међу пријатељима српског народа је и најпопуларнији Џејмс Бонд свих времена, Шон Конери. Славни Шкот је ситуацију око јужне српске покрајине упоредио са његовом родном Шкотском.

– Током историје, Шкотска је имала далеко више основа да добије независност, али јој није било дозвољено да се отцепи. Која је разлика између моје домовине и Косова, па се прави такав преседан?

 

 

 

 

 

 

 

Глас против распарчавања Србије дигли су и Мајкл Даглас и Џони Деп. Док узроци Дагласове подршке нису познати, на Депа је пресудно утицало дружење са Емиром Кустурицом током снимања филма „Аризона дрим”.

-Славио сам српску Нову годину, али и навикао да се са Србима при поздрављању љубим три пута! Посебно ми се свиђа што држите до традиције и што имате много добрих и поносних људи. Наравно, шљивовицу обожавам – изјавио је Деп када је посетио Кустурицу на Мећавнику.

У низу светских глумаца који су у сукобима на Балкану стали на страну истине, подржавајући српски народ, налази се и Том Хенкс, иначе потомак Абрахама Линколна. У интервјуу за кабловску станицу „Е“ двоструки оскаровац, који је после венчања са глумцом Вилсон, чија је мајка Гркиња, прешао у православље, изјавио да је “Косово одувек било српско и да ће поново бити једног дана“.

Хендкс иначе важи за једног од најобразованијих глумаца. Заједно са Стивеном Спилбергом учествовао је у снимању документарно-историјског филма о Другом светском рату. Србе је упоредио са Јеврејима, који никада нису губили веру у своје корене и да ће се вратити у своју земљу, па су се цели миленијум поздрављали са “догодине у Јерусалиму”.

Наклоност према Србима јавно су исказивали глумци Џенифер Анистон, Јул Бринер, Натали Вуд, Боб Марли и Тина Феј,  затим манекенка Наоми Кембел, британски певач Мајкл Џорџ. На то је вјероватно утицала и чињеница да су сви они по пореклу или опредељењу православци.

Џенифер Анистон, бивша супруга Бреда Пита, за разлику од његове доцније супруге Анђелине Џоли, важи за великог пријатеља српске дијаспоре у САД. Анистонова, пореклом Гркиња, у неколико наврата је донирала Српску православну цркву у Њујорку. Једна од најплаћенијих светских глумица је често и гост у нашим храмовима по Америци, због чега је омиљена међу српским исељеницима. Постоји објашњење да је Џолијева своју љубомору и мржњу према Анистоновој пројектовала на српски народ и да отуд потиче њен антисрпски филмски и политички ангажман.

Док су поједини српски глумци без проблема прихватили да глуме Србе убице у филму Анђелине Џоли, Каспер ван Дин, супруг Катарине Оксенберг и звезда филма „Свемирски војници“, изјавио је да никада не би прихватио улогу Србина негативца.

-Много волим Србију. Има она изрека која каже да си оданде одакле ти је жена. Пошто је Катарина српска принцеза, мора да сам ја Србин – рекао је Каспер.

Брачне воде натерале су и славног глумца Кристијана Бејла, звезду последњег „Бетмена“, да заволи Србију. Кристијан је у браку са Сандром Блажић, бившом манекенком из Чикага, чији су се родитељи у САД доселили из Југославије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *