ДА ЛИ ЈЕ НЕОБИЧНО ШТО ЈЕ ВУЧИЋ ЗАПЛАКАО У НИШУ? Ево како су у сличној ситуацији реаговали Путин, Обама и Милошевић

Пише: Душан Марић

Снажне емоције и сузе председника Србије Александра Вучића у Нишу,  на обележавању двадесете годишњице од почетка агресије злочинаца из НАТО на СР Југославију,  су у делу јавности изазвале различите реакције. Од разумевања, до чуђења и осуда, уз образложење да није у реду да председник државе у тој мери јавно показује своје емоције.

Председници држава и влада су живи људи. Стално изложени огромном притиску. Што је држава мања а њен међународни положај тежи и компликованији, то су притисци под којима живе и раде већи и неподношљивији. И сасвим је нормално што понекад дају одушка својим емоцијама. Па чак и сузама. Чине то и председници највећих сила.

Најмоћнији човек на свету Владимир Путин је такође више пута јавно пустио сузу. Последњи пут је то учинио 23. новембра 2017. на свечаној академији поводом обележавања дана Министарства унутрашњих послова. У тренуцима док су емитовани снимци изношења ковчега са погинулим руским војницима и полицајцима првом човеку Русије кренуле су сузе.

Први пут је светска јавност могла да види како руски председник рони сузе било је током посете Монголији у септембру 2014. када је заплакао на аеродрому за време интонирања руске химне. Други пут емоције су га сломиле када је пред почетак Олимпијских игара у Бразилу примио руске спортисте, током говора суспендоване руске атлетичарке Јелене Инсибајеве.

Вучић је заплакао на парастосу за 1.000  војника и полицајаца који су погинули бранећи отаџбину од напада најмоћнијих светских сила и за више хиљада цивила које су убиле бомбе НАТО или терористи ОВК, у тренуцима док се обраћао Слађану Вучковићу.  Заставнику  који је чистећи територију Србије од касетних бомби НАТО изгубио обе руке. И само десетак минута након приказивања више снимака погинулих војника и цивила, које су разнеле бомбе и ракете злочинаца из САД, Британије, Француске…

Председник Србије је заплакао и у јануару 2015. током своје посете Косову и Метохији, за време говора који је држао окупљеном народу у Грачаници.

Емоције су пред телевизијским камерама и очима десетина милиона људи савладале и бившег председника САД Барака Обаму. Тадашњи први човек Америке се расплакао током говора о мерама којима ће бити пооштрена контрола продаје оружја.

Он је подсетио на убиство 20 ђака основне школе у Конектикату, убиства у војној бази Форт Худ у Тексасу, пуцњаву у биоскопима у Колораду и Луизијани и злочин у Сан Бернардину, када је убијено 14 људи у Центру за помоћ особама са инвалидитетом.

– Превише – рекао је Обама и додао да побесни сваки пут кад се сети двадесет основаца који су убијени 2012. године. Направио је паузу и обрисао сузе.

Занимљиво би било видети како би реаговао док би гледао снимке сагорелих српских цивила у возу у Грделичкој клисури? Или раскомаданих цивила у Варварину и код Нишке тврђаве?

Генерал Драгољуб Ојданић тврди да је Слободан Милошевић, када је добио све извештаје о случају Рачак, из којих је било јасно да је у питању режија Запада, био очајан и „на ивици суза“. Зато што је био свестан да би то могло бити искоришћено као повод за бомбардовање Југославије.

Бивши председник Србије Борис Тадић се расплакао 12. марта прошле године док је  на гробу Зорана Ђинђића давао изјаву новинарима. Навала емоција је била толика да Тадић у једном тренутку није био у стању да говори.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *