ВУЧИЋ НАРЕДИО: Пут Велика Плана- Смедеревска Паланка мора да буде завршен ове године!

Пише: Душан Марић

Председник Србије Александар Вучић захтева од Владе Србије и предузећа „Путеви Србије“ да регионални пут Велика Плана – Смедеревска Паланка, дуг 13 километара, на којем радови касне, буде завршен ове године, сазнајемо из извора блиског председнику републике.

-Председник је наредио да се радови убрзају и заврше пре краја године, јер је недопустиво да се завршетак пројекта од великог значаја за овај део Србије месецима одлаже због проблема који се могу решавати и касније, независно од изградње саобраћајнице – тврди наш извор.

Темељна реконструкција прве деонице пута од Паланке према Плани, до раскрснице за Рачу, у дужини од три километра, која је већ пуштена у саобраћај, је при крају. Пут је насут, коловоз проширен на шест и по метара, постављена је заштитна ограда, урађени су испусти за воду, остаје да се постави део вертикалне саобраћајне сигнализације, потпорни зидови за излазе са саобраћајнице у дворишта која се око ње налазе и да се изгради ћуприја преко потока Губераш.

– Било је предвиђено да стара ћуприја остане, али кад смо данас почели радове на њеној реконструкцији инжењери су утврдили да све треба урадити изнова, па смо је срушили – кажу  у Путевима Србије, компанији која изводи радове.

Подсетимо, приликом посете Плани и Паланци 9. марта председник Србије је грађанима који су га дочекали обећао да ће пут између два града, који је био у врло лошем стању, бити обновљен до краја лета средствима Владе Србије.

Радови су започети у јуну. Месец и по дана касније део становника Бресја, насеља кроз које пут пролази а припада општини Велика Плана, обратио се Влади Србије са петицијом да се пре изградње саобраћајнице уради канализација кроз њихово насеље. Уследиле су и претње да ће у супротном блокирати радове.

Суочена са тим проблемом, министар саобраћаја Зорана Михајловић је 12. августа, приликом посете Паланци, брзоплето обуставила радове на територији Велике Плане, „до изградње канализације“.

Од тада су прошла два и по месеца, пројекат за канализацију још није готов, није обезбеђено ни потребних милион евра за радове а показало се да се канализација може урадити и касније, јер њена изградња није везана за реконструкцију саобраћајнице. Нечијом глупошћу изгубљено је месец и по дана и ко зна још колико би било изгубљено да се није умешао председник Вучић.

-Кад је обавештен да су радови обустављени и бизаран разлог због којег је то учињено, председник је истог тренутка позвао Зорана Дробњака и наредио да се радови одмах наставе све до Плане. Он је директора Путева Србије упозорио да је у питању саобраћајница која је од изузетног значаја не само за 90.000 становника две општине већ и за тај део Србије – открива наш извор, који је присуствовао разговору.

Одмах после тог разговора, радови су проширени и на другу деоницу пута, од раскрснице за Рачу, до скретања за манастир Копорин, у дужини од шест километара.

-Скинут је стари асфалт, ради се насипање и проширивање пута, стављамо ивичњаке, постављамо цеви за испусте за воду…Из темеља радимо све ново, па ово и није обнова, већ пре изградња новог пута – истичу у „Путевима Србије“.

У „Путевима Србије“ најављују да у суботу почињу радови и на последњој деоници пута, од раскрснице за Копорин до Велике Плане, у дужини од скоро четири километра. Због тога ће на градилиште сутра стићи  нове машине.

-Ту деоницу нећемо проширивати, само ћемо заменити асфалт и поправити нивелацију, јер на појединим деловима постојећег коловоза постоји контрапад, што отежава вожњу. Очекујемо да ћемо у децембру саобраћајницу пустити у саобраћај, како је то ових дана поново затражио председник републике а споредне радове, на уређењу спољних делова пропуста за воду и улаза у дворишта можемо завршити и после тога.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *