ТАМО ДАЛЕКО: Ево које ратнике из Велике Плане смо пронашли на Зејтинлику

Пише: Душан Марић

Чланови Удружења потомака ратника из ратова од 1912. од 1918. из Милошевца код Велике Плане и делегација општине Велика Плана посетили су војничко гробље Зејтинлик у Солуну, где су положили венце на спомен костурницу у којој је сахрањено неколико хиљада припадника Војске Краљевине Србије.

На савезничком војничком гробљу Зејтинлик сахрањено је укупно 20.890 палих бораца: 8.098 Француза, 3.500 Италијана, 1.350 Енглеза, 493 Руса и 7.449 Срба.

Највише српских ратника – 5.580 сахрањено је у спомен-костурници, коју је подигла Краљевина Југославија. На пољима иза костурнице сахрањено је још 1.448 Срба и на њиховим гробним местима постављени су једнообразни мермерни споменици.

На једној парцели почива 217 српских ратника који су у Солун пренети из Цариграда, а на другој 78 непознатих српских несрећника, чије су кости пронађене на неком од бојишта на Солунском фронту.

Боравак у Солуну смо искористили да пронађемо гробна места погинулих ратника из Велике Плане.

У два балканска и Првом светском рату из насеља која припадају данашњој општини Велика Плана погинула су 3.444 борца. Цела једна бригада.

Не постоје прецизни подаци колико њих је погинуло на Солунском фронту, али је несумљиво у питању велики број.

Међутим, трагање за палим војницима је знатно отежано. Из следећих разлога. На крстовима изнад гробних места уписани су штури подаци. Углавном само име и презиме, број гробног места, чин и тек понегде име места из којег је покојник стигао на Солунски фронт. Један од таквих је крст над гробом поднаредника Светозара М. Недељковића из Велике Плане, на којем пише и име јединице у којој је ратовао. Био је то Осми коњички пук.

У спомен-костурници се налазе две књиге са пописом ратника који почивају на Зејтинлику. У једној су имена оних чији су посмртни остаци сахрањени у самој костурници, у другој имена сахрањених на парцелама, са надгробним крстовима.

У оба списка покојници нису уписани по месту одакле су већ по азбучном реду, са презименом, па именом. А ми нисмо имали списак Плањана сахрањених на Зејтинлику, нити он, колико знам, постоји.

Више среће смо имали у костурници. Костурницу чини главна просторија, капела и мноштво уских ходника на чијим зидовима су причвршћене мермерне плоче са именима сахрањених.

Поделили смо се по ходницима и записивали имена из Велике Плане. За сат времена колико нам је требало да ишчитамо све натписе пронашли смо њих двадесест и пет.

Из Милошевца: Радосав Аврамовић, 2. чета, 2. батаљон, 24. пук, каплар Антоније Пауновић 3. чета, 3. батаљон 24. пук, Велимир Стојановић, редов Михаило Обрадовић, Лазар Јовчић…

Велика Плана: Живан Митровић, 1. чета, 1. батаљон 8. коњички пук.

Крњево: редов Светозар Мрашић, 2. чета, 2. батаљон, 8. коњички пук, редов Сава Чолаковић, редов Милисав Бранковић, коњаник…

Лозовик: поднаредник Гвозден Томић, Радосав Стојановић 1. чета, 1. батаљон, 14. пук, каплар Радивоје Филиповић…

Марковац: редов Милисав Бугаревић, Видоје Ђокић, редов Светозар Станковић…

Доња Ливадица: Стаке…..

Ракинац: Милан Дракић, 2. чета. 2. батаљон, 9. пук, Милорад Живановић 2. чета, 1. батаљон, 11. пук, редов Милан Ранковић 3. чета, 3. батаљон, 24. пук…

Велико Орашје: Живан Марковић, редов Игњат Милојевић, трећи позив, редов Тихомир Станковић…

Трновче: Михаило Обрадовић 2. чета, 2. батаљон, 9. пук, поручник Живојин Мојсиловић, 1.чета, 1. батаљон, 9. пук…

Јунаци и јадници. Макови из Велике Плане у цветним пољима Солунског фронта и Зејтинлика. Пољима смрти и славе. Пољима досањаних и недосањаних снова. Досањаних: да Србија и Велика Плана поново буду слободне. Недосањаних: да поново виде своје село, своју кућу, своје њиве, своје багреме…да поново загрле своју децу, своје родитеље, своје недољубљене драгане….

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *