ПОПЛАВА ЛАЖНИХ ДОКТОРА НАУКА: Господа др хохштаплери

Пише: Душан Марић

Дође време да и ја браним Синишу Малог. Значи, чуда се ипак догађају. Против истог се води таква кампања као да је одговоран за „геноцид“ у Сребреници, а не за једну сумњиву докторску титулу. У земљи која је преплављена лажним и купљеним дипломама.

Опозиција оптужује Малог да је добар део своје докторске дисертације преписао а није навео од кога. Починио је интелектуалну крађу. Не сумњам да јесте. Као и хиљаде Срба пре њега. И због тога треба не само да му се одузме докторат већ и да се, по могућности, стреља. Можда баш из оног снајпера којим су „НИН“ и „Данас“ нишанили на председника републике. Већ замишљам наслов: промашили Вучића али погодили његовог министра.

Али такав наслов је известан само под условом да не пуцају лидери Савеза за Србију, већ да тај посао препусте неком другом. Ко је мање килав од њих. Јер кад год су они гађали Вучића, промашили су. Посебно се не сме дозволити да снајпер дође у руке Бошка Обрадовића. Скоро је сигурно да би први међу дверјанима извршио саморањавање. Шта год је мученик учинио у последњих годину дана учинио је на своју и штету опозиције.

С обзиром на наведено, можда је вешање бољи избор? Таман на оним вешалима што их је опозиција носила на протестима. Ако могу да издрже. Јер, можда Мали ипак није толико мали? Или је сигурније да се посао заврши са оном тестером са којом су упали у зграду Телевизије Србије?

Као што увек девојци нешто срећу квари, тако и ја смакнуће Малог условљавам једном ситницом: да се пре тога на исти начин преиспитају све докторске дисертације у Србији. Па нек кошта шта кошта. Јер, oвде доктори ничу као печурке после кише. У односу на пре 15-20 година њихов број је удесетостручен. Нпр. 2007. додељено је „само“ 206 докторских титула, а 2016. наштанцановано их је 2012. Као на гештетнеру.

Само бог зна колико на државним функцијама и функцијама у приватним компанијама има хохштаплера и болесника који су зарад већих плата и лечења комплекса мање вредности „докторирали“ а који о теми исте не би знали саставити пет реченица, већ би блејали као овце. Написали им је други. Заправо преписали. А ови навалили само на Малог. Зашто? Зато што преко њега води најближи пут до Вучића. Који је права мета ове кампање.

Живот је често ироничан. Александру Вучићу, који је био изванредан студент Правног факултета, редовно највећу главобољу задају сарадници са сумњивим факултетским дипломама и докторатима. Од Томе Николића до Малог. Који има знање потребно за докторско звање. Види се да је момак паметан. Али му ђаво није дао да буде стрпљив, још годину дана загреје столицу и заиста докторира већ пожурио да се окити звучном титулом. И то му се обило о главу.

Иоле озбиљна провера довела би до правог помора лажних доктораната. Жртава би било више него 1940. у Катинској шуми, кад је Стаљин стрељао двадесетак хиљада пољских официра и интелектуалаца. А тек ако би се вршила провера факултетских диплома! У Србији скоро сваки град има факултет чију диплому може стећи свако ко је спреман да плати од пет до 10.000 евра. И не мора да преписује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *