ПРОТИВ ВУЧИЋА ВОДЕ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ ИСТО КАО ПРОТИВ МИЛОШЕВИЋА: Истине и лажи о мигрантима у Србији

Пише: Душан Марић

Пре 20 година, посебно уочи 5. октобра 2000. године, о Слободану Милошевићу и његовој власти свакодневно су од стране опозиције ширене најразноврсније лажи. Једна од њих је била да Милошевић неће дати власт без крви и да је због тога број полицајаца повећао на скоро 90.000. Касније се показало да је у то време у Србији било мање од 30.000 полицајаца, мање него што је објективно било потребно а да су лажи о њиховом троструком повећању биле део специјалног рата које су западне службе и ДОС водили с циљем да сруше Милошевића и државни суверенитет Србије.

Данас присуствујемо истом сценарију. Свакодневно се о председнику Србије Александру Вучићу измишљају најмонструозније лажи. У последњих неколико месеци значајно место у сатанизацији Вучића и СНС имају лажи о мигрантима. Од тога да ће Србија бити европски логор за мигранте у који ће Немачка вратити пола милиона несрећника из Блиског Истока, Авганистана и Пакистана, до тога да ће власт после избора одузимати напуштене куће и имања по Србији и поклањати их мигрантима.

Сваки инцидент који мигранти направе преувеличава се и множи са десет, исти се представљају као сотона до сотоне, терориста до терористе. Који су по специјалном задатку напустили свој дом и завичај, често и своју породицу, само да би напакостили нама Србима. Треба бити ретардиран па поверовати у ову и сличне теорије. Не може се искључити да међу Сиријцима или Пакистанцима који овде долазе има и оних који су екстремисти и потенцијални терористи, вероватно има и оних који у Европу иду по задатку али 99,9 одсто ових људи су овде зато што их је тешка мука на то натерала.

Чак и добронамерни људи постављају питање зашто Србија не забрани улазак избеглицама, као што је то учинила Мађарска дизањем зида и жичане ограде према нашој земљи. Зато што то није могуће. Мађарско-српска граница дуга је само 175 км и иде кроз равницу. Њена изградња је коштала око 120 милиона евра. Граница Србије са земљама из којих је могућ долазак миграната износи 1.500 км. С обзиром на брдовити терен којим углавном пролази, за њено зазиђивање и ограђивање по „мађарском ценовнику“ потребно је више од милијарду евра. И десетине хиљада полицајаца и војника за чување постављене ограде.

Mигранти ће наставити да долазе у Србију. Судећи по најновијим догађајима на граници Турске са Бугарском и Грчком, вероватно у још већем броју. И Србија то не може да спречи у потпуности. Може да ради оно што чини све ове године: да појача контролу границе, да колико год може избеглице враћа у Бугарску и Македонију а да оне који уђу на нашу територију тајним каналима пребацује даље на запад, углавном у Хрватску и БиХ. Захваљујући томе њихов број у Србији углавном не прелази 6.000. И ту се ништа значајније неће променити без обзира ко био на власти у Београду.

Несхватљива је и мржња са којом они који мигранте користе као оруђе за обрачун са Вучићем пишу и говоре о тим несрећницима. Несхватљиво је да постоје балвани које не дотичу потресне слике мученика који су изгубили завичај и домовину, који се месецима потуцају по белом свету, који се одевени у дронке, гладни и боси, при температури испод нуле, смрзавају по стратиштима и напуштеним кућама широм Србије. Са само једном жељом: да је што пре напусте.

Неразумевање, па чак и мржња, дела „патриота“ и „великосрба“ према избеглицама које долазе у Србију је још теже разумљива ако се има у виду чињеница да су и српске земље колико јуче биле жртве ратова и да је бежећи од ратних разарања безмало милион Срба напустило Косово и Метохију, Сарајево, Средњу Босну, Далмацију, Лику, Кордун, Банију, Западну Славонију….Читаве српске крајине остале су без Срба. Који сад борбу за живот воде изгубљени по аустралијским, америчким и канадским пространствима.

А најнесхватљивије је то што међу барјактарима који шире хистерију и мржњу према мигрантима има и оних који су бежећи од рата напустили свој дом и осетили сав чемер и тугу избегличких колона. И који већ две или три деценије дан почињу и завршавају са душом пуном чежње за изгубљеним завичајем и некадашњим срећним светом који им је неко срушио.

Председник Србије је јутрос изјавио да су у заблуди сви који евентуално планирају да „у Србију у једном тренутку убаце 100, 200 или 300 хиљада миграната“ и да се то неће догодити. Јер ће држава учинити све што може да то спречи. А да би у томе успела, потребно је ангажовање свих државних капацитета али и ангажовање целог друштва, сваког појединца.

Али исто тако сви заједно треба да се супроставимо и свакодневном ширењу лажних вести о мигрантима и изазивању панике. Јер се њима не удара само на Вучића и владајућу странку већ, што је много опасније, и на стабилност Србије.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *