ДОБРИ ЉУДИ, КОЈИ ЗА ДРУГЕ РИЗИКУЈУ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ: У Плани старијим суграђанима помажу десетине волонтера

Пише: Душан Марић

Општина Велика Плана је организовала мрежу волонтера који свакодневно помажу своје суграђане у свим месним заједницама на подручју општине.

-Наш основни циљ и задатак јесте да у набавци хране, лекова и средстава за хигијену помажемо старије од 65 година или болесне, којима нема ко да помогне али у пракси помажемо свима којима је помоћ потребна – каже Срећко Раденовић, кординатор волонтера у Првој месној заједници, у којој је број волонтера и највећи.

Свакодневно, од осам ујутро па до сат времена пре почетка полицијског сата, Драган Глишић, Драгомир Стојковић,  Зоран Стојиљковић, Ана Вељковић, Радоје Јоцић, Иван Ненков, Милош Ивановић, Катарина Костић, Данијела Јовановић и још двадесетак активиста истрајавају у својој хуманој мисији.

Осим куповине хране и лекова, они најугрожђенијим категоријама становништва набављају заштитне маске и рукавице, подижу пензије, шаљу пошту…

-Објавили смо три броја телефона на које људи из града могу да зову. Дежурни поред телефона записују податке о лицу које зове. Неко од волонтера, обично екипа од њих двоје, одлази на ту адресу и прави списак шта треба купити. Након тога иду у трговину, апотеку или на пијацу и купују шта треба – објашњава Раденовић.

За седам дана, од 20. марта до данас у 14 часова, на територији целе општине било је укупно 680 телефонских позива, због којих су волонтери 342 пута изашли на терен. Јуче је евидентирано 127 позива и 65 излазака на терен.

-Као што се види и из наведених података, отприлике половина људи зове зато што им је потребна помоћ а половина да се информише или добије савет како да реши неки свој проблем  – објашњава Драган Божиловић, директор Градске топлане, који је у име Општинског штаба за ванредне ситуације задужен да кординира рад волонтерске службе на подручју општине.

По најновијим списковима који су достављени из месних заједница, Општински штаб на располагању има више од 180 волонтера. Јуче пре подне у месним заједницама дежурало је 37, послеподне 28 волонтера. Већина њих предано извршава задатке али има и оних који су се пријавили реда ради.

-Као и у сваком послу има и оних који избегавају обавезе. Али у скоро свакој месној заједници има по неколико активиста који изгарају на послу и заслужују јавно признање за хуманост и пожртвовање које показују.

Божиловић истиче да јавност углавном није свесна тежине а још мање ризика посла који ови људи раде.

-Најактивнији волонтери су сатима одвојени од куће. Више пута дневно иду у супермаркете, апотеке, на пијацу, чекају у реду, губе време. Неки од њих, као што је Никола Милојевић, власник пољопривредне апотеке, а није он једини, користе сопствени аутомобил, излажу се трошковима. А најважније је да ти људи дневно остваре натпросечно много контаката са другим људима и на тај начин се излажу повећаном ризику да буду заражени – каже Божиловић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *