ОД ИЗБИЈАЊА ЗАРАЗЕ У СРБИЈИ УМРЛО ВИШЕ ОД 6.000 ЉУДИ: Само њих 16 умрло од корона вируса

Пише: Душан Марић

Од избијања корона вируса, значи у последња 24 дана, у Србији је умрло више од 6.000 људи. Међу њима је и 35 особа старости између 10 и 30 година. Сваког дана у Србији у просеку умире између 260-290 људи. Ово се може закључити на основу доступних података Републичког завода за статистику о смртности у Србији у последњих неколико година.

Корона вирус представља озбиљан планетарни здравствени али и друштвени проблем. Стотине хиљада људи су заражене, десетине хиљада су умрле, десетине хиљада чека иста судбина. Међутим, ма колико то можда нехумано звучало, већ сад је очигледно да ће губитке у људству вишеструко, па и стоструко надмашити губици у економији, култури, спорту…

Да је ђаво однео шалу и да се иза брда нешто гадно ваља (шта је у питању сазнаћемо некад а могуће је и никад) види се и по томе што су у већини земаља забрањени сви културни и спортски догађаји. Нема Лиге шампиона, нема Вимблдона, отказан су и Олимпијске игре. То се последњи пут догодило због Хитлера и Другог светског рата.

Због тога опасност од корона вируса (како здравствену, тако и ону „пратећу“, која је већа од здравствене)  треба уважавати, бити опрезан и придржавати се мера које је правовремена увела Влада Србије. Не треба бити ван света. Куд сви Турци, туд и мали Мујо.

Међутим, приликом сагледавања овог проблема морају се уважити и чињенице које указују на то да је цела прича планетарно пренадувана. И које ће помоћи да се епидемија корона вируса, бар кад је у питању њена здравствена димензија, сагледа много реалније, него што је то могуће у атмосфери страха коју свакодневно производе медији и плитичари.

По званичним подацима Светске здравствене организације од грипа изазваног корона вирусом је умрло 34.000 људи. По подацима Светске здравствене организације, од разних видова грипа у свету годишње умре више од 400.000 људи.

По званичним подацима државног кризног штаба, од избијања заразе, пре 24 дана, у Србији је од корона ируса умрло 16 људи. По званичним подацима Републичког завода за статистику за последњих неколико година у Србији дневно умире између 260 и 290 људи. Како се подаци разликују по годинама, ја ћу овде користити најновије обрађене званичне податке, за 2018. годину. Подаци за 2019. годину још нису у потпуности обрађени.

У 2018. години у Србији је умрло 101.655 људи. Од чега 50.990 мушкараца и 50.665 жена. То значи да је сваког дана између Тимока и Дрине, између Хоргоша и Прешева, у просеку умирало 279 особа.

Од болести срца и крвних судова умрло је 52.663 људи.

Од рака је умрло 22.084.

Тровања и смртоносне повреде 2.806.

Болести система за дисање 5.250.

Болести нервног система 2.743.

Од болести система за варење умрле су 3.202 особе.

Болести мокраћних и полних органа 2.361.

Болесто жлезда са унутрашњим лучењем 3.324.

Од заразних болести је умрла 661 особа.

Од 101.655 умрлих њих 81.846 су били старији од 65 година: 38.002 мушкараца и 43.844 жене.

Статистка за 2018. годину (статистка за прошлу, ову и следеће године може да буде само гора, јер је становништво Србије све старије) каже да сваког сата у Србији умре 12 особа. Скоро па колико је од корона вируса умрло за 24 дана.

Ову су чињенице које говоре да нема места страху и паници. Корона вирус јесте опасност која ће човечанству и Србији причинити огромну штету али није проблем који Србија и српски народ неће савладати. И није највећи проблем са којим се Србија суочава на почетку треће деценије трећег миленијума.

Оно што свакако охрабрује јесте чињеница да је српска држава правовремено и добро реаговала и тако спречила да нам се, можда, догоди италијански и шпански сценарио.

Али упоредо са придржавањем мера које је држава прописала мора се водити рачуна да се не претера у „утеривању“ страха у народ. Јер се може догодити да, кад је у питању дугорочно здравље становништва, број страдалих од психичких болести изазваних страхом и стресом због корона вируса буде већи од броја оних који су страдали од самог вируса.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *