ОПОЗИЦИЈИ САД СМЕТА И НАЧИН ИСПЛАТЕ 100 ЕВРА: Ево зашто је начин који је изабрала држава најлакши и најсигурнији

Пише: Душан Марић

Кад је председник Србије Александар Вучић обелоданио да ће Србија, у склопу економских мера отклањања последица ванредног стања због корона вируса, сваком пунолетном грађанину поклонити по 100 евра, то је од дела досовске опозиције и једног броја „патриота“, који на интернету Србију „бране“ од њене владе, дочекано са подсмехом и спрдњом.

Грађани су упозоравани да је у питању подвала и да ће Вучићевих 100 евра бити шарена лажа као што је било и оних њихових 1.000 долара. Које су Млађан Динкић и остали лидери ДОС-а обећали уочи избора 2008. године. После је Динкић изјавио: „Морао сам да слажем да би Борис Тадић победио на изборима“.

Кад је постало извесно да ће грађани добити обећани новац и то већ у мају и јуну, кренула је кампања убеђивања јавности да је 100 евра мало, да је у питању понижавање грађана. Шта мисли Вучић, да нас купи за 100 евра, пљуштале су изјаве и коментари. Уз свечане заклетве да ће они са гнушањем одбити тај новац.

А притом, ни једне речи о томе да је држава за ту сврху издвојила 600 милиона евра, да је то за државу каква је Србија огроман новац и да су и друге државе у Европу и свету најавиле сличну помоћ грађанима. Сразмерно снази своје економије, ништа већу него Србија. Јапан ће своје грађане частити са по 857 евра. Председник САД Доналд Трамп је обелоданио да ће пунолетни Американци добити по 800 евра помоћи. И нико против њега због тога не води кампању. Напротив, Американци здушно поздрављају ту његову одлуку.

Како то да Американцима није мало кад им њихова држава, најмоћнија сила на планети, која је хиљаду пута економски јача од Србије, поклања 800 евра а паметњаковићима међу Србима је мало кад се њихова држава, која је до пре неколико година била пред банкротом, толико опоравила да може да сваком свом грађанину поклони по 100 евра?

Од пре два дана, након што је саопштен начин исплате новца, кренула је нова хајка против државе. Циљ најновије кампање, коју наравно предводе активисти појединих досовских странака, јесте да се докаже да је, малтене, злочин и понижење начин на који ће новац бити исплаћен.

Министар финансија је објаснио да ће пензионерима и корисницима социјалне помоћи новац бити уплаћен на њихов рачун, док ће остали грађани морати да доставе број свог рачуна. Тако што ће отићи директно у филијалу државног трезора (некадашњи СДК) или позвати телефоном, оставити своје податке, број рачуна и име банке у којој је отворен. Ко нема рачун ни у једној банци или Поштанској штедионици држава ће му га истог тренутка бесплатно отворити.

Дежурни „бранитељи“ гуслају да је у питању беспотребно малтретирање и понижавање грађана. Наравно, у питању је још једна њихова подвала.

Да би држава неком уплатила новац логично је да мора да има његов број рачуна. Како га нема, прво би морала да некако сазна његов број телефона. Па кад сазна број телефона, да га пита за број рачуна. Замислите да држава јури своје грађане како би сазнала њихов број телефона и њихов банкарски рачун!? Био би то циркус. А ови паметњаковићи би дигли дреку да је на делу угрожавање приватности, терор. Уз питање, шта ће држави, побопгу, бројеви телефона и банкарски рачуни грађана?

Најчешће се коментарише да би новац требало послати поштом. У том случају, с обзиром да се новац мора уручити лично, поштари би у сваку кућу или стан морали да наврате више пута. Док „похватају“ све укућане. Што би захтевало запошљавање хиљаду нових поштара. Треба ли иком разумном објашњавати какав би проблем, организациони и финансијски, био преко поште исплатити новац стотинама хиљада грађана Србије који живе у иностранству?

Наравно да је нормалније и једноставније овако како је држава одлучила. Заправо, једино могуће да сваки грађанин, који то жели, добије свој новац и да држава има доказ да му је тај новац исплаћен. А не да му га је преузео неко од укућана. Или поштар.

Што је најлицемерније, лицемери воде кампању против ове исплате редом изјављују да они лично неће узети 100 евра (наравно, лажу, узеће их први). Зашто онда дижу оволику вику и глуме адвокате осталих грађана?

Иза кампање стоје исти политички и медијско-пропагандни центри који већ месецима свакодневно у појединим медијима и на друштвеним мрежама шире лажи да корона вирус не постоји, да је ванредно стање уведено да би Вучић под окриљем ноћи и короне у Србију населио милион миграната („а кад дођу њихове породице биће их пет милиона“), да мистериозни авиони надлећу Србију и засипају је некаквим смртоносним прашковима.

Наравно, није њима ни до грађана, ни до њихових права. Њима је до вођења хајке против садашње власти и изазивање незадовољства и панике у народу, при чему их уопште не занима што та хајка често није ништа друго до хајка против властите државе.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *