КАД ПАНЧЕВО ПРОГОВОРИ: Ево зашто је опозицију толико узнемириo одговор напредњака на њихово шерповање

Пише: Душан Марић

Већ два дана хит на друштвеним мрежама али и предмет велике полемике на истима јесте перформанс које су активисти СНС извели у Панчеву. Прексиноћ се град на Тамишу орио од скандирања пуштеног преко разгласа „Хеј, хеј, Ђиласе, врати паре лопове“ а да би били што уверљивији и привукли што већу пажњу, они су на неколико тераса направили бакљаду.

Две-три претходне  вечери су активисти и присталице опозиције, углавном Савеза за Србију, узнемиравали Панчевце и становнике већине других српских градова лупањем у шерпе и лонце,  прављењем ватромета, звиждањем са тераса и кровова зграда. По мишљењу Ђиласа, Обрадовића и осталих чланова тог веселог друштва без кормилара, у њиховом лупању и прављењу буке није било ничег спорног.

Међутим, након што су напредњаци узвратили истом мером, надали су велику дреку, као да Муса дере јарца. Те нема смисла, те како је могуће да напредњаци протествују у време полицијског сата, те откуд разглас (стварно, откуд у 21. веку разглас?) и сличне жалопојке. На које смо, кад је килава опозиције окупљена у Савез за Србију у питању, већ навикли.

Кад мали Перица другим дечацима удара чврге, све је у реду. Перица је баја. Кад неки ученик узврати, Перица одмах трчи учитељици. И жали се на малтретирање и угрожавање својих дечачких права. У овом случају, учитељица је Европска унија и сва та папазјанија од њених разноразних комисија, чији чланови увенуше бринући над људским правима Срба.

Осим ако им та права не крше они, бомбардери НАТО, шиптарски терористи, кољачи Насера Орића и Томислава Мерчепа, Хилер, Мусолини и слични хуманитарни радници.

Што се тиче законитости забава које приређују опозиција и власт, ствари стоје овако. Лупање у шерпе, разбијање лонаца, свирање пиштаљкама, гласна музика и паљење бакљи у осам увече, кад просечан Србин гледа „Белу лађу“, спада у нарушавање кућног реда. Мере прописане у ванредном стању не забрањују ни једну од тих активности. Потребно је само да учесници наречених балконских активности држе међусобно остојање. Али забрањују шетање по граду у време полицијског сата и седење на степеништу испред двора Маје Гојковић. Што су лидери Савеза за Србију учинили.

Зашто се опозиција толико узнемирила због забаве коју је Панчевцима приредило друштво љубитеља лика и дела Александра Вучића, чију панчевачку филијалу предводи Бранко Маловић. Измишљени лик из девојачких снова Маринике Тепић.

Навешћу само три разлога зашто би по мишљењу малих Перица из СЗС учитељица у Бриселу требала да изрекне још један укор разредног старешине Вучићу и напредњацима.

Први, и најмање важан, је то што утук на утук напредњака у Панчеву (а том заразом су се већ следеће вечери „прокужили“ и многи други локални одбори СНС) сугерише да лупање у шерпе и лонце (од којег ће вајде имати само „Металац“ из Горњег Милановца) и идиотско дување у пиштаљке није никакав спонтан протест незадовољних грађана, као што то јавности покушавају да продају Ђилас, Бошко и Мариника, већ њихово масло.

Други, много озбиљнији разлог, јесте то што прозивање Ђиласа да врати паре Србадију која је незадовољна напредњацима, али не би да прелази с коња на магарца, већ чека неке озбиљније младожење од ових из СЗС, подсећа на то ко води опозицију и кампању против власти. Човек који је дуго био на власти и који је користећи власт и државу стекао огромно богатство. Стварно није згодно кад за вођу народа „којег је власт опљачкала“ истуриш ђувегију чије богатство процењују на стотине милиона евра. А притом ђувегија нема онај чаробни теткин кауч, на којем је један други лик из буквара лоповлука Божа Ђелић заспао као сиромашни рођак а пробудио се са десетак милиона евра. Или ће бити да су у питању биле марке?

Трећи и најважнији разлог је што панчевачким и сличним перформансима СНС разбија страх код својих активиста, чланства и гласача. Јер Савез за Србију евидентно води кампању њиховог застрашивања. Преко својих медија, посебно „независних“ интернет портала (који ничу као корона после Вухана) и друштвених мрежа смишљено стварају атмосферу да је злочин, „због којег ћете сутра одговарати“, јавно се изјаснити да подржаваш власт и Вучића. Прете судским поступцима, робијама, премлаћивањем и сличним демократским методама. А дежурно опозиционо лапрдало, за које само Бата Гашић и друштво са Бањице знају да ли ради против Вучића или тера воду на његову воденицу, Сергеј Трифуновић је у свом твитер обрачуну са неком бабом из комшилука, коју је назвао дрољом и фуксом, истој припретио и багером. Који ће он да вози. Ако се тог дана не буде предозирао.

Опозиција стално лаже себе да је јача од Вучића. И покушава да у ту бајку убеди јавност. А како стоје ствари на том спортском борилишту и због чега разгласи и бакљаде по панчевачким терасама, најбоље је описао један од учесника тог културно-забавног програма: „Брате, зар ми које подржава 60 одсто народа треба да се плашимо и будемо мишеви пред онима које подржава 10 одсто тог истог народа?“

Србија је имала два Балканска рата. Сад се налазимо у првом балконском рату. Започела га је опозиција. И прошла као Бугари на Брегалници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *