ВЕЛИКА ПЛАНА ДОБИЈА МОЋНУ САОБРАЋАЈНУ ВЕЗУ СА ЈОШ ЈЕДНОМ СУСЕДНОМ ОПШТИНОМ: У јуну крај радова на путу Марковац – Свилајнац

Пише: Душан Марић

Општина Велика Плана ускоро добија моћну саобраћајну везу са још једном суседном општином.

Наиме,  радови на потпуној реконструкцији саобраћајнице Свилајнац – Марковац, који су почели у новембру  али су значајно успорени због ванредног стања, настављени су пуним интензитетом.

Прва фаза обнове саобраћајнице, чија је дужина шест и по километара, од Свилајнца, преко железничког моста на Морави, до раскрснице путева према Лапову, односно ауто-путу и Марковцу,  је при крају. Ојачана је коловозна конструкција, урађени потпуно нови испусти, коловоз проширен, тако да његова ширина износи шест и по метара.

Остаје да се заврше пешачке стазе, део тротоара и коловоз обележи саобраћајном сигнализацијом. Пројектом је предвиђена изградња пешачке стазе од Свилајнца до Мораве, са обе стране коловоза, ширине између 120 и 150 цм.

Од раскрснице за Лапово до корита реке Раче уклоњен је стари асфалт, пут је значајно проширен а мост преко Раче је темељно реконструисан и проширен за пола метра, уз замену свих елемената саобраћајног профила објекта.

-Деоницу до Раче ћемо ускоро асфалтирати а већ смо почели и са радовима од Раче према Марковцу. На тој деоници имамо проблем јер се испоставило да је основа пута у много горем стању, него што то пише у папирима. Ко је путовао овим правцем зна да је стари пут валовит, пун прегиба, што је угрожавало безбедност саобраћаја. То је због тога што није била стављена довољно квалитетна подлога, па је коловоз тонуо. Ми сад морамо да променимо вероватно комплетну подлогу, иако то није било предвиђено  – каже дипл. инг. Михајло Марковић, директор пројекта.

Без обзира на непредвиђене проблеме, Марковић истиче да је план да радови на реконструкцији буду завршени до 20. јуна.

За овај пројекат Влада Србије издвојила је 200 милиона динара. Средства су обезбеђена из кредита добијеног од Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

У децембру месецу председник Србије Александар Вучић званично је пустио у саобраћај потпуно реконструисани пут од Велике Плане до Смедеревске Паланке, за чију обнову је Влада Србије издвојила 5.000.000 евра.

Из Владе Србије и „Путева Србије“ је крајем прошле године најављено да ће након завршетка пута Свилајнац – Марковац и саобраћајнице кроз Смедеревску Паланку, од уласка у град из правца Плане до скретања за Азању, почети радови на реконструкцији пута Велика Плана – Крњево.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *