ВУЧИЋ И СНС ПРЕПОРОДИЛИ ПОДУНАВСКИ ОКРУГ: Стални привредни раст Плане, Смедерева и Паланке

Пише: Душан Марић

Данас је у Смедеревској Паланци почела изградња фабрике јужно корејанске компаније  Кјугшин кејбл  која ће производити електричне делове за аутомобиле и запошљавати 700 радника.

Вредност инвестиције је 20 милиона евра.

Почетак рада ове фабрике, који је најаваљен за крај 2020. године, имаће огроман значај за покретање привреде и запошљавање људи, пре свега из општине Смедеревска Паланка, коју су претходне власти, предвођене ДС и СПС, довеле до просјачког штапа, остављајући је у дуговима од 24 милиона евра.

Камен темељац првој фабрици у Смедеревској Паланци која се гради после дуже од пола века положио је председник Србије Александар Вучић, који је приликом прошлогодишње посете Великој Плани и Смедеревској Паланци, 9. марта, обећао да ће држава до краја године реконструисати регионални пут између две општине и у што скорије време довести инвеститора који ће „у Плани или околини отворити једну већу фабрику“.

Прво обећање је испуњено. У децембру потпуно реконструисани пут између Велике Плане и Смедеревске Паланке, у чију обнову је уложено 5.000.000 евра, пуштен је у саобраћај. Данас се кренуло у завршну фазу реализације другог обећања.

Подсећам, пре неколико година, управо великим ангажовањем Александра Вучића, Кинези су купили и у живот вратили смедеревску железару.

Након што су Милошевићеви социјалисти почели да у њој узгајају печурке а досовске власти је продавале и препродавале за један долар, успут у њој топећи српске тенкове, транспортере, противавионске системе и друго наоружање, овај привредни гигант је био пред затварањем.

Да се то догодило, око 5.000 радника би остало без посла, они и њихове породице без најважнијег извора прихода за нормалан живот а затварањем железаре била би угрожена и егзистенција неколико хиљада копераната.

Захваљујући својој политици стратешког приближавања Србије са Кином и рударској упорности, који му више нико озбиљан и не покушава оспорити, Вучић је убедио Кинезе да купе железару.  За разлику од владе ДС и ДСС, која је за железару добила цели један долар, влада Српске напредне странке је за исту пазарила више од 40 милиона евра.

Железара ради пуним капацитетом, десетак хиљада породица радника и копераната, пре свега у Подунавском и Браничевском округу, прима натпросечну плату, буџет Смедерева је у сталном расту а смедеревска компанија има велики удео и у пуњењу буџета Републике Србије, као један од њених највећих извозника.

Пре него што је спасао смедеревску железару, садашњи председник Србије је као министар одбране имао пресудну улогу у отварању наменске војне индустрије у Великој Плани. Иста је на почетку запошљавала само неколико десетина радника, политички противници су је коментарисали као предизборно напредњачко чедо а данас у њој ради више од 300 радника. Који производе нека од најубојитијих оруђа Војске Србије.

Да Вучић и СНС за Смедерево, Смедеревску Паланку и Велику Плану нису учинили ништа више од набројаног, није мало. А учинили су. У протекле четири године, откако државу и ову општину воде кадрови Српске напредне странке, само у Велику Плану држава и њене компаније су уложиле двадесетак милиона евра.

Између осталог, реконструисане су зграде Дома здравља, Градске библиотеке, Центра за културу „Масука“ и Дома омладине, некадашња зграда полиције је реконструисана у Градску кућу, саграђена је нова зграда вртића, која ће ускоро примити стотинак малишана, од рушевне зграде катастра направљена је зграда у којој ће бити одржаване седнице Скупштине општине и радити скупштинске службе, скоро на целом подручју општине извршена је замена електричне мреже, за шта је издвојено више од 600 милиона динара, у регулисање корита Крњевачког потока уложено је око 1.300.000 евра…

Захваљујући томе и средствима која се обезбеђују добрим пословањем и домаћинским вођењем општине, Велика Плана је у последње две године добила нови изглед.

Кад се наведено има у виду, разумљиво је што у Подунавском округу Вучић и СНС на изборима освајају између 60 и 75 одсто гласова и што сва истраживања јавног мнења показују да ће сличан резултат бити остварен и на изборима 21. јуна.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *