ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: Положени венци на споменик палим борцима

 

Велика Плана је данас обележила годишњицу ослобођења у Другом светском рату.

Јединице Црвене армије, из састава 68. и 4. гардијског механизованог корпуса су 10. октобра 1944. године из правца Жабара ушле у Велику Плану и потиснуле немачке јединице према Смедереву и Београду.

Ослобађању града претходило је заузимање тридесетотонског моста на Великој Морави, које је у преподневним часовима извео посебно оформљени одред 93. стрељачке дивизије Црвене армије.

У рејону Велике Плане дошло је дио спајања десног крила партизанских јединица, којима је командовао Пеко Дапчевић и левог крила совјетских јединица.

У име општине Велика Плана венац на спомен-обележје знаним и незнаним борцима у градском парку положила је делегација у саставу председник општине Игор Мтковић, председник Скупштине општине Душан Марић и заменик председника општине Марко Шућур.

У име СУБНОР-а венац је положила делегација у којој су били председник општинске организације која негује традиције партизанског покрета Светомир Тирнанић и Драган Божиловић.

Душан Јанићијевић и Жељко Рајић су положили венац у име Социјалистичке партије Србије а у име плањанских пензионера Миодраг Милосављевић.

Након уласка совјетских јединица на електричном субу у центру варошице истакнута је црвена застава, коју су припаднице СКОЈ-а припремиле неколико дана раније, кад је постало јасно да је само питање дана кад ће совјетске јединице, које су надирале из правца Зајечара, ослободити и овај део Србије.

Занимљиво је да Велика Плана ни на који начин не обележава годишњицу ослобођења у Првом светском рату, 28. октобар 1918. године, иако су од 1912. до 1918. из ове општине страдало 3.444 војна обвезника, припадника Војске Краљевине Србије, што је најмање седам пута више од броја страдалих партизана.

Ова чињеница свакако не служи на част ни Општини, ни борачким организацијама и удружења а ни грађанима Велике Плане.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *