ПОТКОВИЦА КОЊA КНЕЗА ЛАЗАРА: Чудан доживљај са пута на Косово

Пише: Душан Марић

Другог октобра у поноћ нас дванаест, распоређени у три аутомобила, кренули смо из Велике Плане да посетимо манастире на Косову и Метохији. Један од аутомобила возиo je Дејан Писаревић Писко, потпредседник Јединствене Србије.

После Матарушке бање, код неке бензинске пумпе, која је затворена, правимо прву паузу. Долина Ибра обасјана необично јаком месечином, тако да хоризонт изнад околних брда изгледа као у свануће. А зора је далеко. Сви се слажу да је ноћ необично светла, подсећа на поларну.

Ја коментаишем да ништа није случајно. Да је овако светло због нашег поласка на Косово. И додајем да је 27. јуна 1389. кад је српска војска ишла према Газиместану, у Бој  на Косово, на хоризонту била оваква светлост.

Они се шале да мало смањим маштање а ја настављам.

-Можда баш на овом месту је одмарала и војска кнеза Лазара.

Неко од мојих сапутника пита:

-Што баш на овом месту, па у то време није било ове бензинске пумпе?

Не знам што ми је то пало на памет, али одговарам да је овде коњу кнеза Лазара отпала потковица па су морали стати да га поново поткују.

Недуго након што смо наставили пут примећујемо да Дејановог аутомобила нема иза нас па се заустављамо поред неколико сеоских кућа. Дејан стиже за неколико минута.

-Возио сам споро јер, откад смо кренули од места на којем смо одмарали, леви точак на аутомобилу при већој брзини, а посебно у кривинима, ненормално тресе. Дај да видимо шта је.

Мобилним телефонима осветљавају проблематични точак и уочавају да се у гуму забио „неки шраф“.

Међутим, кад је точак скинут из гуме је извађено нешто што је више наличило на клин, него на шраф.

Дејан се крсти. На нечије питање зашто се крсти уследио је овај одговор:

-Сетио сам се шта је Дуле малопре причао о потковици. А највероватније је мој точак баш на том месту покупио овај клин.

Било шта било, ми смо пут на Косово равно наставили са прилично чврстим убеђењем да је клин у точку аутомобила, али и необична светлост изнад кањона Ибра, божији знак да смо на добром путу и да морамо да остваримо свој наум да у недељу српску заставу развијемо на тврђави изнад Призрена.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *