Јунацима са Купреса: Делегација Велике Плане положила венац на споменик борцима ВРС у Благају

Након посете српском војничком гробљу на Сокоцу, Малом Зејтинлику, у склопу обележавања 30 година од проглашења Републике Српске, делегација Велике Плане, у којој су били председник Скупштине општине и народни посланик Душан Марић и чланови Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године из Милошевца Дејан Писаревић и Дејан Павковић посетила је Купрешку висораван и положила венац на споменик погинулим војницима и официрима ВРС са Купрешке висоравни.

Споменик је подигнут у дворишту Основне школе „Милош Ждеро“ у Новом Селу, једном од четири села предратне месне заједнице Благај која су по Дејтонском споразуму припала Републици Српској и формирала општину српски Купрес.

У ратовима који су вођени од 1991. до 1995. године на купрешком и другим ратиштима погинуло је или на други начин страдало укупно 235 Срба са Купреса.

Од тог броја 194 су борци, који су већином ратовали у саставу Седме купрешке моторизоване бригаде, једне од најбољих јединица у саставу ВРС.

Чак 53 борца из ове мале општине, која је пре рата имала мање од пет хиљада становника српске националности, погинула су на другим ратиштима, бранећи српски народ и Републику Српску у другим деловима БиХ.

Највише њих погинуло је у борбама код Мркоњић Града, на планини Лисини, у октобру 1995. године, затим на доњовакуфском и на рогатичко-горажданском ратишту.

Међу погинулим купрешким Србима  је и 41 цивил. Они су  углавном страдали у злочиначким акцијама ХОС-а и регуларне војске Републике Хрватске.

Двадесет и седам Купрешака страдало је у хрватским логорима и затворима. Хрвати још увек крију посмртне остатке њих шеснаест.

О обиму, значају и жестини битака које су вођене на Купрешкој висоравни најбоље говори податак да је у њима погинуло укупно 344 припадника ВРС, ЈНА и добровољачких јединица.

Осим Купрешака, међу њима је највише бораца из Шипова (63), Мркоњић Града (31), Кључа (25) и Бањалуке (24).

На спомен-обележју у Новом Селу, које је подигла општина српски Купрес, уписана су имена свих погинулих купрешких ратника.

Међу палим српским борцима из предратне општине Купрес је тринаест Марића,  дванаест Дувњака, дванаест Лугоња, осам Спрема,  седам Драгољевића,  пет Канлића, четворица браће Машић, који су нестали у хрватским логорима, Богољуб Лугоња са синовима Стеваном и Ратком, браћа Ненад и Стојан Шкобић, Симо Васић и његов син Жарко, Милош Дувњак и његов син Митар, браћа Петар и Јово Зубић, браћа Митар и Тодор Керановић, браћа Љупко и Предраг Милић, Драгун Павлица и његов син Мирољуб, Бранислав Спремо и његова кћерка Милка…

.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *