БРУКА ПРОФЕСОРА ЈАНКОВИЋА И ГЕНЕРАЛА ПОНОША – Своје критичаре назвали псима

Пише: Душан Марић

Пре седам дана опозициони портал „Директно“ објавио је колумну под насловом „Пуцњи Вучићевих медијских мученика по господи“.  Да би постигао уверљивост, аутор је реч господа написао великим словима. А господа су Владета Јанковић и Здравко Понош.

Од господе се очекује господско понашање и господски речник. Посебно ако се господа кандидују за првог човека Србије и првог човека Београда.

Међутим, уместо господског речника од њих двојице смо ових дана чули увредљиве изјаве којих се не би постидела ни нека сеоска крчма.

Први је почео Владета Јанковић. Професор књижевности. Осврћући се на критике на које је наишла његова најава да ће споменик Стефану Немањи са Савског трга изместити у Маринкову бару, он је изјавио да га критикује – пашчад.

-Маринкова бара је узречица коју је злоупотребила напредњачка ботовска банда, то су пашчад пуштена с ланца – издекламовао је овај господин.

Само дан-два касније и кандидат за председника Србије Здравко Понош је своје критичаре назвао псима. С тим што, по мишљењу господина генерала, нису у питању пашчад, што ће рећи обичне џукеле, како то мисли господин Јанковић, већ – тренирани пси. Пси са педигреом.

Говорећи на телевизији Н1 о критикама на свој рачун, а ваљда настојећи да у коришћењу господског речника не заостане за професором књижевности, јер се некако подразумева да професор књижевности најбоље зна који речник треба користи, Понош је изјавио и следеће:

-Бојим се да је неко пустио „трениране псе“, да то раде….А када такви пси некога уједу, онда увек одговара власник.

Јасно је да је власник паса Александар Вучић а „тренирани пси“ су функционери СНС, новинари, политички аналитичари али и обични грађани који тврде да је Понош НАТО генерал, критикују га због тога што за време рата у Крајини није био у свом Книну, већ у Београду и што је у време док је био начелник Генералштаба Војска Србије (тада Југославије) кадровски и технички прилично размонтирана.

А да називање политичких противника псима није резултат случајности, потврдио је и поменути портал који је Поноша и Јанковића назвао господом. Са великим словима. Тај портал је 9. фебруара објавио стрип под насловом „таблоидни лајавци“.  Садржај стрипа су два пса, које неко држи на ланцу, док они бесно лају на фотографију Здравка Поноша.

Речник који се у политичким обрачунима у Србији користи већ две деценије јесте срозан на кафански ниво, и ту нема разлике међу странкама, називање политичких противника будалама, лоповима, криминалцима, изјајницима, болесницима и сличним увредљивим изразима се одомаћило као „добар дан“ али не сећам се да су раније, бар кад су у питању политичари највишег ранга, људи своје политичке противнике и критичаре поредили са псима.

Посебно је непримерено да такав речник у српски политички живот уводе људи који би требали да служе као пример и бирају речи: пензионисани професор књижевности, човек од 82 године, бивши амбасадор, који се кандидује за градоначелника Београда и пензионисани генерал, бивши први човек српске војске, који се кандидује да буде председник Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *