ЗАПОЧЕТА ЈЕ ОБНОВА ОШ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Вредност радова је 24 милиона динара

Пише: Душан Марић

У Великој Плани су почели радови на обнови основне школе „Надежда Петровић“, који се обављају по уговору који је Општина Велика Плана 19. маја прошле године закључила са Министарством рударства и енергетике.

Вредност пројекта је 23.509.000 динара, од чега ће Влада Србије платити 16.456.371 динар или 70 одсто а Општина 7.052.730 динара, односно 30 одсто.

Реконструкција школе се врши ради побољшања такозване енергетске ефикасности. У преводу на обичан народски језик: ради веће уштеде новца за струју и грејање објекта.

По пројекту који је урадила локална самоуправа, а наведено министарство на њега дало сагласност, биће изведени следећи радови: замена столарије, термоизолација спољашних зидова и крова, замена подова, унапређење термотехничких инсталација, унапређење унутрашњег осветљења и система за припрему топле воде, инсталирањем котла на гас, уместо електричних бојлера.

Рачуница коју су извели министарство и локална самоуправа показује да ће се овом реконструкцијом, у односу на садашњу потрошњу, уштедети 31 одсто топлотне енергије и 63 одсто електричне енергије, што би требало да донесе фиинансијску уштеду од 279.000 динара месечно.

Основна школа „Надежда Петровић“, укупне површине 823 метра квадратна, почела је са радом 1990. године. Има 153 ученика, од којих је већина пореклом са окупираног Косова и Метохије.

Од 2019. године школа има и припремну предшколску групу.

На јавном конкурсу, за извођача радова изабрана је фирма Алу планнинг д.о.о. из Велике Плане, која има обавезу да радове заврши најкасније у јуну ове године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *