СЕЋАЊЕ НА УБИЈЕНОГ УЧЕНИКА СТЕФАНА ФИЛИЋА: У Великој Плани одржан Други фестивал ученичких кратких филмова

Пише: Душан Марић

Синоћ је у Великој Плани, у сали биоскопа Центра за културу Масука, одржан Други републички школски фестивал кратких филмова.

Фестивал под називом „Филић-филмић“ одржан је у знак сећања на Стефана Филића из Старог Села, ученика средње Економско-угоститељске школе, којег су 2. фебруара претпрошле године шутирајући га у главу, убили Никола Бојовић (21) и Митар Пандуревић (21) из Велике Плане, због чега су у Вишем суду у Смедереву осуђени на 18, односно 15 година затвора. На мети насилника Стефан се нашао само зато што је покушао да од њиховог насртаја заштити свог млађег брата.

Прошле године тема фестивала, који организује његова Економско-угоститељска школа,  било је вршњачко насиље, док су се ове године аутори надметали у филмовима чија су тема љубав према завичају, народу и његовим обичајима.

Аутори филмова су се надметали у две старосне категорије. У првој су били ученици осмог разреда основне и првог разреда средње школе а у другој ученици другог, трећег и четвртог разреда средње школе.

Пристигло је 29 кратких филмова из 24 школе. Осим из Велике Плане аутори су и ученици из Смедеревске Паланке, Бруса, Ранилуга, Косовске Каменице, Сарајева, Земуна, Косовске Митровице, Пожаревца и Сокобање.

-Посебно ми је драго што је на фестивал пристигло чак девет филмова са Косова и Метохије и што је учествовала Средња угоститељско-туристичка школа из Сарајева – каже Александра Илић, директор Економско-угоститељске школе Вук Караџић у Великој Плани.

Приказано је 13 филмова, а гледаоци су гласањем за најбољи прогласили остварење „Слава у доба короне“, чији је аутор оделење Друго један из Економско-угоститељске школе у Великој Плани, са ментором Николетом Николић.

По оцени стручног жирија, чији је председник био Живомир Михајловић Жића, оснивач фестивала документарног филма „Златна буклија“, у категорији млађих ученика најбољи је филм о традиционалном певању ученика Средње школе Брус. Ментор на изради филма била је Марија Милисављевић.

У категорији старијих ученика за најбољи је проглашен филм „ “ чији су аутори ученици Економско-трговинске школе Гњилане-Ранилуг, а ментор Милош Ристић.

Стефан Филић је био одличан ученик а хоби му је био да снима кратке филмове.

-У договору са његовом породицом и захваљујући њиховој несебичној мораној и материјалној помоћи, као и помоћи Општине Велика Плана и спонзора, наша школа је прошле године решила да оснује фестивал школског филма који ће носити Стефаново име. Циљ нам је да његова жртва буде опомена сваком времену и свим људима да насиље више никад не сме да се понови – каже Александра Илић.

Пројекат је подржан од стране Министарства просвете.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *