ЗА ПЕТАК ЗАКАЗАНА 23. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВЕЛИКА ПЛАНА: Неће бити никаквих смена

 

Председник Скупштине општине Велика Плана Душан Марић заказао је за петак 14. октобра, са почетком у  9 часова, 23. редовну седницу Скупштине општине Велика Плана са следећим дневним редом:

  1. Усвајање Записника са Двадесетдруге редовне седнице Скупштине општине Велика Плана од 22.07.2022. године, Записника са Шесте седнице Скупштине општине Велика Плана сазване по хитном поступку од 08.2022. године и Записника са Седме седнице Скупштине општине Велика Плана сазване по хитном поступку од 30.08.2022. године.
  2. Доношење Решења о давању сагласности на Одлуку о расподели добити за 2021. годину Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана.
  3. Доношењe Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Градска топлана“ Велика Плана, број 501 од 08.09.2022. године, о цени снабдевања крајњег купца топлотном енергијом на територији општине Велика Плана у грејној сезони 2022/2023.
  4. Доношење Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана, број 5837 од 23.09.2022. године, о ценама комуналних услуга за воду, канализацију и пречишћавање отпадних вода на територији општине Велика Плана.
  5. Доношење Решења о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана, број 5836 од 23.09.2022. године, о цени комуналне услуге за паркирање на територији општине Велика Плана.
  6. Доношење Решења о именовању директора Јавног комуналног предузећа “Милош Митровић“ Велика Плана.
  7. Доношење Решења о измени Решења о именовању чланова Школског одбора Основне школе “Вук Караџић“ Крњево.
  8. Oдборничка питања.

Последњих дана у јавности се појавила информација да ће се на дневном реду ове седнице наћи и оставка или смена председника локалног парламента, народног посланика Душана Марића.

Марић се јуче огласио а данас је то и поновио, да му не пада на памет да подноси оставку без икаквог реалног разлога „због ћефа, сујете и комбинација људи који су приватизовали Општину, приватизовали и развалили СНС у Великој Плани.“

На оптужбе да име две функције одговара да у СНС, као и у другим странкама, има људи који имају и по четири-пет функција.

-Сад вам, овако из главе, могу набројати бар пет-шест народних посланика који су и председници локалног парламента. И то грађане Велике Плане а ни чланове СНС много не занима. Али их итекако занима да чују како је председник општине, као наредбодавац извршења буџета, дозволио да Општина само у 2019. и 2020. години закључи уговоре у износу од најмање 191 милион динара а да није поступила у складу са Законом о јавним набавкама. Више од милион и по евра.  Е то треба да се нађе на дневном реду Скупштине. Или потрошња 600.000 евра на псе луталице. Или 100.000 евра за ресторан на Морави, Скадар на Бојани, који пет година не почиње са радом. Или судске пресуде које су, због неблаговремене и неадекватне реакције, ако није у питању и нешто друго, Општину само у овој години коштале скоро 50 милиона. Уместо да се као одговорни људи бавимо тим питањима,  неодговорни људи намећу да се надгорњавамо са својим сујетама.

Највероватније забринут падом своје популарности, причу о смени је у јавност лансирао председник општине Игор Матковић, који је пре десетак дана по општинским канцеларијама почео да се, уз омаловажавајуће коментаре, хвали да ће сменити Марића. При томе је отишао толико далеко да је нудио опкладе како ће то учинити.

Уз тврдњу да је добио сагласност високог страначког функционера, на којег се иначе свакодневно позива и чије име неретко јавно злоупотребљава, хвалећи се да му нико ништа не може јер он „има пријатеља који прихвати све што он предложи“.

Матковић је прво отишао у Београд и, као што то често чини, полуинформацијама обмануо тог страначког функционера а затим се вратио у Плану и почео да обмањује одборнике да има сагласност за прикупљање потписа ради смене председника парламента.

-Посебно је ниско то што пре одласка у Београд  и пре него што је почео да се клади на моју главу, Матковић о томе са мном није ни једном разговарао. А виђамо се сваки дан. Таква подлост није нормална и свакако није могла да остане без моје реакције.

Посебно је занимљиво да Матковић о свом одласку у Београд претходно није  обавестио ни кординатора СНС за Подунавски окружни одбор СНС и потпредседника Извршног одбора СНС Бранка Маловића, а камоли да га је, што би био основни ред, питање елементарног поштовања Маловића као првог претпостављеног и страначке субординације, питао за његово мишљење. Али није ово први, већ ко зна који пут, да се Матковић понаша као ненавођена крстарећа ракета, којој Маловић и Подунавски округ требају само кад их моли да га оставе на месту председника општине.

Саговорник који је добро упућен у прилике у СНС тврди да за Марићеву смену не постоји сагласност врха странке.

-Да су се Матковић и Ђуришић питали, Марић ових година не би имао хлеба да једе а камоли да би био на некој функцији. Више пута су у Београд слали разна писма и тражили његову смену. Али нису добили сагласност. Свако ко се разуме у односе у СНС зна да таква смена није могућа без сагласности председника странке Александра Вучића, јер је Марић ипак народни посланик и познати новинар, који је у последњих неколико година, откако је на функцији у Плани, објавио више од 1.200 текстова у којима афирмише Велику Плану и СНС.  Па каква би то странка била у којој се смењује народни посланик а да о томе председник странке нема појма – пита наш саговорник.

Он додаје да би било равно скандалу  да у једној општини одборници СНС смене посланика СНС и да би то нанело огромну штету угледу странке. У Великој Плани би то, сасвим је извесно, довело до трајног цепања странке на два непомирљива табора.

-То би било разумљиво под условом да Марић ради против странке. Или да локални парламент не функционише како треба. Међутим, сви се слажу да локална скупштина функционише перфектно, а он је лојалан странци, извршава све страначке задатке, редовно финансијски помаже страначки одбор, редовно на најчитанијим српским порталима објављује врло запажене текстове у којима афирмише Вучића и његову политику. И сад замислите да Вучић и странка из чиста мира смењују и жртвују тог човека?! Само зато што се Матковићу и Ђуришићу учинило да је сад права прилика да га се реше.

Занимљиво је да у Великој Плани поједини одборници владајуће странке месецима отворено раде и воде кампању против СНС али, на запрепашћење и огорчење осталих одборника, Матковић и Ђуришић против њих нису тражили нити предузели никакве мере. Напротив, охрабривали су их, давали им прећутну подршку, водали их да се са њима сликају за телевизију… јер су планирали да и њих и њихове гласове искористе за обрачун са Марићем. Иначе то су Матковићеви кућни пријатељи, са којима се у то време више пута јавно сликао, уз патетичне коментаре да су то његова браћа.

Кажњаваш и смењујеш функционера који годинама у стотинама текстова афирмише странку и Вучића а не кажњаваш функционере који месецима, у директним телевизијским преносима, раде против странке и Вучића.

-У време кад је Србија у заиста тешкој међународној ситуацији, кад Александар Вучић лавовском борбом покушава да српски брод провуче између америчких и руских хриди, кад од обавеза не зна где удара, на прагу зиме која може да буде и драматична, у тренутку кад нам је потребно јединство,  неодговорни људи, можда и по нечијем задатку, наизглед из чиста мира, почињу да му праве свињарије и политички хаос у Великој Плани. Е ако СНС постоји као странка, зато ће неко морати да одговара. Нећу одустати док се не утврди одговорност за такво понашање, које је за ових десет дана угледу СНС у Великој Плани нанело више штете него све деловање опозиције. Нисам ја грло стоке па да Матковић о мени у општинском кабинету отвара кладионицу – каже Душан Марић.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *