ОПШТИНА У КОЈОЈ НЕМА НИ ЈЕДНОГ В.Д. ДИРЕКТОРА: Сви изабрани на јавном конкурсу

Велика Плана је вероватно једна од ретких, а можда и једина општина не само у Србији, већ и у бившој Југославији, у којој нема ни једног вршиоца дужности директора јавних предузећа и установа које су у надлежности локалне самоуправе.

Након јучерашње 23. редовне седнице Скупштине општине, на којој је Бојан Савић изабран за директора Јавног комуналног предузећа „Милош Митровић“, сви директори јавних предузећа и установа у Великој Плани изабрани су на јавном конкурсу.

А до пре две године већина директора није била ни у в.д. статусу, јер им је једногодишњи мандат, на колико се најдуже могу бирати вршиоци дужности, истекао. Стање се променило након последњих  избора, када је за председника локалног парламента изабран Душан Марић, народни посланик СНС.

-Када сам преузео садашњу дужност, било је директора чији је в.д. статус трајао од 2013. године. То не само што је било противзаконито, већ је било и ненормално. Понижавајуће и за људе који су били у в.д. статусу и за грађане. Какав ауторитет и самопоштовање може да име човек који води предузеће а не може да овери здравствену књижицу и да се лечи, већ то чини преко књижице свог радника? Или да овери уговор код нотара? То није политика СНС. Политика странке јесте да се људима указује поверење.

Марић каже да је то незаконито стање у већини великоплањанских  јавних предузећа и установа покушавао да промени и док је био помоћник председника општине али да није успевао јер је увек наилазио на отпор својих сарадника из општинског руководства.

-Објашњавали су ми да су људи у в.д. статусу послушнији, јер је њихово смењивање једноставније. Моја логика је потпуно супротна: ако неком повераваш да руководи, да буде одговоран, да ти води предузеће или установу, мораш га испоштовати. Указати му поверење. И тако га охрабрити да буде самосталнији у руковођењу. А ако човек лоше ради, увек се може сменити.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *