О ИНЦИДЕНТИМА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: „Демократија“ кажњавала избацивањем са седнице, „диктатура“ све опрашта

Пише: Душан Марић

Због тога што су одбили да седе на местима које им је власт наменила, прецизније зато што су хтели да за свој посланички клуб добију још један ред за седење и због лупања у клупе, 30. марта 2009. године сви посланици СРС који су били присутни у сали, њих 48,  искључени су са седнице Скупштине Србије.

Следећег дана искључено је још четворо радикала. У парламент су се вратили тек 13. маја. Уз то кажњени су са 1.727.000 динара, а због неприсуствовања седницама остали су краћи за још 1.500.000 динара.

Казне је изрекла Гордана Чомић из ДС, која је као потпредседник парламента водила седницу.

На седници парламента у уторак, док је говорио посланик са листе СНС Маријан Ристичевић, посланици демократа и других досовских странака су све време лупали  у клупе. Иако је лупање поновљено и приликом следеће Ристичевићеве дискусије, председник парламента Владимир Орлић се правио да то не чује и не види па није било никаквих санкција.

Пет дана пре него што су лупањем у клупе поновили Шешељеву сценографију, посланици опозиције су направили инцидент над којим би им позавидели и радикали из најбољих дана. Прво су на седници о КиМ, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, унели гомилу транспарената, са крајње увредљивим порукама на адресу власти, затим су прешли на скандирање и псовање а завршили тако што су агресивно нагрнули према председавајућем парламента Владимиру Орлићу и – председнику државе. Успут, било је трагикомичног бацања кравата и претећег завртања рукава а Милош Јовановић је ногом шутирао скупштинску клупу.

Дошло је до нимало пријатног гурања које је трајало дуже од десет минута. Псовке које су председнику Србије, Орлићу и посланицима СНС упутиле њихове колеге из опозиције ретко се могу чути и у сеоској кафани у касним сатима. Није да напредњаци нису одговорили једнако сочним псовкама али, као што се видело и у директном телевизијском преносу, посланици опозиције су први почели.

Због тог инцидента председник парламента није изрекао ни једну опомену, најблажу казну коју предвиђа скупштински посланик. Мада су по истом били испуњени сви услови да већина посланика опозиције буде искључена са седнице. И новчано кажњена са по 55.000 динара.

Тим пре што је, по признању појединих посланика из опозиције, инцидент направљен плански, по договору који је дан раније направљен између ДС, народњака, Наде (ДСС и ПОКС), Двери, Морамо и Заветника.

Испада да је оно што није било дозвољено у „демократији“ Бориса Тадића и ДС дозвољено у „диктатури“ Александра Вучића и СНС.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *