ВЕЛИКА ПЛАНА – За 1371 одликаша по 10.000 из буџета Општине

Општина Велика Плана је и ове године у склопу обележавања Сретења – Дана државности Србије новчано наградила све ученике плањанских основних и средњих школа који су претходну школску годину завршили са одличним успехом.

       

Сваки од одликаша, њих 1.371,  је добио или ће до краја седмице добити по 10.000 динара.

У плањанској гимназији је 99 одликаша, у Економско-угоститељској школи „Вук Караџић“ 133 а претходну школску годину са најбољим успехом завршило је и 78 ученика средње Техничке школе „Никола Тесла“.

У основним школама највише одличних ученика, чак 335, је у највећој школи „Свети Сава“. У плањанској ОШ „Карађорђе“ 167, у ОШ „Радица Ранковић“ у Лозовику 135, у школама „Академик Радомир Лукић“ у Милошевцу и „Надежда Петровић“ у Великој Плани је по 115 одликаша.

У ОШ „Други шумадијски одред“ у Марковцу награду ће добити 112 а у основној школи у Крњеву, која носи име просветитеља Вука Караџића, 82 ученика.

-Рачуни основне школе „Свети Сава“ и школе у Милошевцу су у блокади, због тужби које су поједини радници услед неизмирених дуговања подносили против колектива, па ће ученици тих школа награде добити нешто касније. Општина је и за њих обезбедила средства и биће пребачена истог дана кад рачуни у ове две школе буду одблокирани – каже Игор Матковић, председник општине.

Матковић истиче да је за награде ученицима издвојено 13.710.000 динара буџетских пара.

Одлуку да и на овај начин награди добре ученике општинско руководство донело је крајем претпрошле године, када је и процењено да је најприкладније да се награде деле поводом Дана државности.

-Жеља нам је да са овим скромним наградама подстакнемо ученике да боље уче. Посебно оне који су претходну годину завршили са врло добрим успехом. С друге стране, ово ће ученике додатно заинтересовати за важне догађаје који су се у нашој земљи догодили пре скоро два века, кад је Србија, 1835. године, добила свој први устав. Био је то и један од првих устава у Европи – каже народни посланик Душан Марић, председник Скупштине општине Велика Плана.

Због описног оцењивања, награде не добијају ученици који су завршили први разред основне школе.

-Без обзира на светску економску кризу коју је изазвао рат у Украјини, захваљујући доброј политици државног руководства Србије, али и одговорном пословању локалне самоуправе, стање у привреди наше општине је добро, приходи у општински буџет су стабилни и у могућности смо да уз студенте почнемо да новчано награђујемо и наше најбоље ученике – каже председник општине Игор Матковић.

Ових дана биће завршен и конкурс за доделу студентске стипендије, за коју је конкурисало чак 260 академаца.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *