Овако то ради Н1 – Обруч око РТС је демократија, протест испред Н1 је претња линчом

Пише: Душан Марић

У петак увече, на позив досовске опозиције, око 20.000 грађана направило је једночасовни претећи обруч око зграде РТС. Уз скандирање „оставке“, „оставке“… Било је и претњи и неколико спорадичних покушаја упада у зграду. У време кад је из ње емитована централна информативна емисија.

Опозиција је славодобитно саопштила да је у питању демократско изражавање народне воље. Легитиман протест против Драгана Бујошевића, Ненада Стефановића и њихових сарадника. Јер је, по мишљењу опозиције, програм те телевизије политички пристрасан.

Н1 је поздравила и максимално испромовисала стезање обруча око РТС. Без речи помена а камоли критике да је то притисак на слободу медија.

Четири дана касније, у уторак, 20 грађана се окупило испред зграде Н1. Да искажу свој протест против начина на који та инострана телевизија, регистрована у Луксембургу, извештава о последњим догађајима у Србији.

У Н1 су истог тренутка дигли дерњаву као да су их напали терористи Исламске републике. Појачани са Змајом од Шипова.

Следеће вечери та телевизија је о овом протесту око 20 грађана емитовала специјалну емисију! У којој су се смењивале осуде и јадиковке због наводне Вучићеве диктатуре, притиска на слободу медија, угрожавања безбедности новинара и слично.

Уредници и новинари те телевизије и позвани гости били су једнодушни у оцени да је у питању најава покушаја њиховог линча.

-Знате, није пријатно кад вам неко дође пред врата. Никад не знате у ком правцу ће то да крене – мртва озбиљна изјављује уредница са Н1.

Питање: ако није пријатно кад вам пред врата дође 20 људи, како може бити пријатно кад вам пред врата дође и кућу опколи 20.000 људи? Да ли је „објективна“ новинарка размишљала о томе? Наравно да јесте. Али шта је кошта да занемари ту чињеницу?

Други уредник из Н1 јадикује.

-Како знати да ће тих 40 људи бити све време мирни и да неће покушати да уђу у зграду?

Не може се знати. Међутим, није било реално да 20 људи, од којих су половина жене, провали у зграду која има наоружано обезбеђење и у којој се у том тренутку налази неколико десетина новинара, техничара, камермана…Али је питање легитимно. Могли су покушати да уђу.

Међутим, ни новинари РТС нису знали да ли ће 20.000 присталица опозиције остати мирни или ће покушати да уђу у зграду.

Ово тим пре што је опозиција недавно не покушала, већ насилно упала у зграду РТС. Ломећи улазна врата. Савлађујући обезбеђење. И, уз урлик Тарзана (кад га остави Џејн), јуришајући уз степенице ка студију из којег је у том тренутку емитовао програм. И то су неки од њих учинили са маскама на главама, те моторним тестерама, безбол палицама и металним боксерима у рукама. У свакој цивилизованој земљи, покушај насилног освајања државне телевизије се сматра покушајем државног удара.

Ако се мало вратимо у прошлост, зграда РТС је горела. Разбијана је и опљачкана. У организацији истих досовских странака.

Трећи саговорник из Н1 беседи као да је ревносни полицијски службеник који диктира кривичну пријаву.

-Постојала је могућност да сваког тренутка неко нападне на имовину, или нечији живот и тело.

Постојала је. Није да није. Али ако је постојала због скупа 20 људи, зар није постојала због скупа 20.000 људи?

За оне који не знају, а не зна већина грађана Србије, РТС је јавни сервис Србије. Државна и национална телевизија. Н1 је луксембуршка телевизија. Телевизија која је регистрована у иностранству и која свој програм у Србији емитује уз бројна кршења закона. Без икаквих последица. Што у Немачкој, Мађарској или Енглеској не би било могуће.

Иако свој програм на територији Србије практично емитује илегално, Н1 отворено заказује протесте опозиције, на којима се руши легално изабрана власт, директно их преноси, шминка и дотерује.

Приликом последњег блокирања Газеле и међународног ауто-пута, новинарка те телевизије се толико унела у улогу сценаристе да је, у директном преносу, распоређивала где ко од учесника протеста треба да стане. Да би кадар који ће њен камерман снимити био убедљивији.

На крају јадиковања због окупљања шашице грађана испред њихових просторија, Н1 је позвала грађане да у суботу направе обруч око Председништва Србије. Што ваљда није ни притисак, ни претња.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *