ИЗЛЕТ ИЗ ОКУПАЦИЈЕ: Велика Плана домаћин деци са Косова и Метохије

Велика Плана је ових дана домаћин деци са Косова и Метохије.

У овој поморавској општини већ трећи дан борави 52 малишана из окупиране српске покрајине, који су гости локалне самоуправе.

То су ученици три основне школе из општине Лепосавић: основне школе Стана Бачанин из Лешка, основне школе Лепосавић и основне школе Вук Караџић из Сочанице.

Са ученицима су њихови наставници и лекар.

Данас су председник општине Велика Плана Игор Матковић и председник Скупштине општине, народни посланик Душан Марић, за малишане са КиМ приредили пријем у Градској кући.

-Окупација је тешка а КиМ је окупирано већ 24 године. Лепосавић и север КиМ су последњих месец дана изложени посебном терору. У то сам се и сам недавно уверио, кад сам доле присуствовао прослави Видовдана. Срби живе у страху и неизвесности. Посебно је тешко за децу. Добро је за њихову психу што су бар на неколико дана напустила то непријатељско окружење, осетила љубав коју ми у централној Србији имамо према њима и видела неке од знаменитости српског народа које се налазе у овом крају – каже Марић.

Ђаци са КиМ, који су смештени у етно-селу Моравски конаци, посетили су манастире Покајницу и Копорин, те Радовањски луг са црквом Захвалницом и некадашњим гробним местом Вожда Карађорђа.

Гости су председнику општине Игору Матковићу уручили икону Светог Василија Острошког у знак захвалности за помоћ и разумевање коју општина Велика Плана пружа Србима из Лепосавића.

Када су комунисти након Другог светског рата ицртавањем републичких граница распарчали српски етнички простор, Лепосавић је остао у централној Србији.

Међутим, да би се додворили Албанцима и Јосипу Брозу, да би им доказали да могу да их надмаше у деловању против српског народа, водећи српски комунисти тог времена, Петар Стамболић, Слободан Пенезић Крцун, Александар Ранковић и друштво, су 1959. године Лепосавић поклонили Аутономној покрајини Косово и Метохија.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *