Обновљен пут до Покајнице и Радовањског луга – ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ

Верници и туристи који одлуче да посете две велике православне светиње у горју на размеђу Поморавља и Шумадије, манастир Покајницу и цркву Захвалницу у Радовањском лугу, до истих више неће стизати по путу пуном рупа и закрпа, како је то било до сада, већ модерном саобраћајницом, какве се не би постидела ни позната европска туристичка места.

Јер данас су завршени радови на реконструкцији ове саобраћајнице, која је делимично проширена и пресвучена са два слоја новог асфалта.

-У марту ове године, кад се уверио у лоше стање пута до Радовања, председник Србије Александар Вучић је обећао да ће он бити обновљен. И, ево, само пола године касније, на велику радост Плањана, имамо нови пут до Покајнице и Захвалнице – каже Душан Марић, председник Скупштине општине Велика Плана и народни посланик.

Он истиче да се поновила лепа прича од пре четири године, када је председник Србије посетио ову поморавску општину и окупљеном народу обећао да ће држава до краја године обновити пут до Смедеревске Паланке. Било је то 9. марта. Уочи Нове године обновљени пут, за који је држава издвојила 600 милиона динара, пуштен је у саобраћај. Била је то прва обнова пута који спаја два града након пуних 60 година.

У обнову пута до Радовања држава је уложила 70 милиона динара. Остаје још да радници Предузећа за путеве Пожаревац заврше банкине, одводне канале и коловозну саобраћајну сигнализацију.

По налогу Горана Весића, министра за грађевинарство, инфраструктуру и саобраћај, већ данас, одмах након постављања завршног слоја асфалта на путу за Покајницу и Радовањски луг, механизација ПЗП  премештена је на Цариградски друм, где је наставила са радовима на обнови пута Марковац – Ново Село – Старо Село – Велика Плана, који су започети крајем августа.

За обнову ове саобраћајнице, дужине око 12 километара, министарство саобраћаја издвојило је 300 милиона динара.

У исто време, трају и радови на реконструкцији пута од Марковца, преко Лапова, до Баточине.

-Никад се у овом делу Србије није обнављало толико државних путева као што је то случај у последњих неколико година. За ту чињеницу смо захвални Влади Србије, а посебно председнику Вучићу и министру Весићу, који је чврсто обећао да ће следеће године држава обновити и другу деоницу Цариградског друма, од Велике Плане, преко Великог Орашја, Крњева и Милошевца до Лозовика – каже Марић.

У Радовањском лугу у ноћи између 25. и 26.јула 1817. године, убијен је Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка. На том месту, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића саграђена је црква Захвалница. Четири километра даље, организатор вождовог убиства, кнез смедеревске нахије Вујица Вулићевић, притиснут грижњом савести, саградио је цркву Покајницу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *