ВЕЛИКА ПЛАНА ДЕЧИЈА ПРЕСТОНИЦА СВЕТА: На Мини рестАРТ пристигла 5.943 цртежа из 35 земаља

Пише: Душан Марић

Није претерано рећи да је Велика Плана ових дана поново једна од светских престоница културе.

Захваљујући ауторки овог планетарног пројекта професору Снежани Гроздановић, магистру сликарства, у овој поморавској општини је отворена Пета међународна изложба дечијих ликовних радова малог формата Мини рестАРТ, једна од највећих изложби те врсте у свету.

Овогодишња тема изложбе је „у потрази за пејзажима“.

На конкурс су пристигла рекордна 5.943 дечија цртежа, из 35 земаља.

Насликали су их млади старости од 4 до 19 година из Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Египта, Енглеске, Израела, Индије, Индонезије, Ирана, Казахстана, Кине, Кипра, Кувајта, Латвије, Литваније, Мађарске, Малезије, Молдавије, Пољске, Румуније, Русије, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Србије, Тајланда, Тајвана, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и Шри Ланке.

Из Србије учествује 3.380 а из иностранства 2.563 деце. Већина њих су учешће на конкурсу узели колективно, као чланови 295 установа, школа и атељеа, од чега је 166 домаћих и 129 иностраних.

Индивидуално је учествовало 111 аутора, 62 домаћа и 49 иностраних.

Стручни жири радио је у саставу Тања Павловић Панов, дипломирана сликарка и ликовна педагошкиња, Урош Стојиљковић, мастер сликарства и члан организационог тима Мини рестАРТ и Мирослав Јовановић, ликовни уредник Галерије Центра за културу Масука.

Жири је изабрао 1.422 рада за финалну изложбу и доделио је 120 награда и посебних похвала ауторима у пет старосних категорија, 22 похвале ликовним педагозима и једну похвалу установи, Липетск, Русија, за послате колекције радова.

Награде су добили деца и ментори из Белорусије, Пољске, Словачке, Словеније, Русије, Литваније, Северне Македоније, Индонезије, Ирана, Индије, Тајвана, Тајланда, Турске, Хонг Конга, Мађарске, Казахстана,  Украјине, Босне и Херцеговине, Бугарске, Египта и Србије.

Као и претходних година, међу 1.442 изложена рада има и на десетине оних оних чијег се квалитета и уметничких домета не би постидели ни афирмисани сликари.

Професор Невена Бојковић, одборник у Скупштини општине Велика Плана, истиче да изложба достиже све већи ниво квалитета радова и позива Плањане, посебно ученике и њихове родитеље, да је посете.

-Ово је предивно. Куд год се окренете свуда око вас лепршају дечија машта и прелепи пејзажи. Хиљаде слика, хиљаде боја. Чаробни свет који човеку одмара и очи и душу. И све слике и сва деца која су их сликала, од оних из Србије и Црне Горе, преко оних из Белорусије и Шпаније, до малишана са Тајланда и из Индонезије, говоре истим језиком. Језиком тако разумљивим сваком ко има око да види лепоту и душу да осети доброту.

Ауторка изложбе Снежана Гроздановић истиче да је посебно поносна на чињеницу да су и ове године учешће на изложби узеле школе, установе и деца из свих бивших југословенских република.

Овај изузетни пројекат је суфинансиран средствима Општина Велика Плана и Министарства културе Републике Србије.

Изложба је отворена до 21. новембра а радови се могу погледати сваког радног дана од 9 до 15 часова. Посете изложби у дане викенда могу се заказати на телефон број 064 11 69 361.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *