СЛУЧАЈ БАВАНИШТЕ: Од бахаћења до цмиздрења

Пише: Душан Марић

Ноћ. Млађи човек стоји испред капије своје куће у Баваништу и забринутим гласом невинашцета, у камере опозиционих медија, који су се у то село сјатили као да се у њему води битка за болницу Ал Шифа, цмиздри како су му угрожена људска права. Горе него Палестинцима у Гази. Неке комшије, чланови СНС, јадикује он, му својим аутомобилима блокирале излаз из дворишта. А њему се некако баш тог дана дете разболело. А и жена му није најбоље. Па би да их води доктору. Али не може.

Тужна прича, која је код већине обичног света изазвала саосећање и тугу. И бес према власти. Види Вучићевих силеџија, срам их било, шта раде недужном човеку. Као да је Вучић лично звао сељаке у Баваништу и рекао им да му блокирају излаз из дворишта.

Међутим, то је само други део приче случаја Баваниште. Случаја који је школски  пример манипулације, бахаћења и лицемерја.

Јер у извештајима опозиционих па и појединих „објективних“ медија, јавност је остала ускраћена за кључну информацију: да је тај јадни и фини човек, којег малтретирају и ограничавају му слободу кретања, тог истог дана малтретирао друге људе. Угрожавао им слободу кретања.

Наиме Јован Јованов, како се паметњаковић зове, је тог дана, заједно са неким другим паметњаковићима, трактором ишао до Панчева и тамо учествовао у предизборној политичкој блокади саобраћајница. И то не као обичан тракториста, случајно придружени члан библиотеке, већ као један од организатора.

Тог дана је Јованов омео или ометао, исто му дође,  неког свог комшију из Баваништа који у Панчево није дошао да прави политичке митинге и малтретира друге људе, већ да дете одведе лекару. Неку самохрану мајку која је журила на посао у Лидл, да не би добила отказ. Неку девојку из Велике Плане која је пошла да у Зрењанину обиђе стару тетку.

Ометао хиљаде Панчеваца које нису очекивале да ће их тог дана на путу до посла, школе или њиве, неки бахати дрипци зауставити и терорисати. Јер кад слободног човека, без разлога, из чистог хира, зауставите на путу и недате му да иде даље то је терорисање. А ви сте дрипац и кабадахија.

С обзиром на све што се тог дана и касније издешавало, посебно на чињеницу да су у Баваниште похрлили не само опозициони медији, већ и опозициони политичари, јасно је да је Јованов тог дана у Панчеву правио политички митинг. Вероватно за рачун неке опозиционе странке. Уместо да је болесно дете водио доктору. Ако је дете било болесно.

Али ако дете није било болесно онда га је он грубо злоупотребио. У политичке сврхе. Што је још одвратније од његовог  јадиковања пред камерама Н1.

Народна пословица каже: ко се мача хвата, углавном од мача и гине. Не можеш глумити дасу, из Баваништа трактором потегнути до Панчева, тамо угрожавати слободу кретања другим људима, блокирати њих и њихове породице а онда цмиздритити што је неко теби и твојој породици учинио то исто.

Три дана су се опозициони медији упињали да, за све паре, убеде јавност како је главни јунак ове приче жртва бахате власти. Стварност је управо супротна. Јованов је жртва њихове манипулације, сопствене бахатости и неваспитања. Васпитан човек никад не малтретира друге људе.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *