РАТНИЦИ СА КОШАРА ДОЛАЗЕ У ВЕЛИКУ ПЛАНУ: Сећање на славне и трагичне дане

Пише: Душан Марић

Група припадника Војске Југославије, који су 1999. године, у време агресије фашиста из НАТО на Југославију и Србију, учествовали у биткама на Кошарама и Паштрику посетиће Велику Плану.

Они ће у четвртак 30. новембра, у Дому омладине, присуствовати промоцији књиге Кошаре – нови Косовски бој, аутора Милана Бојића, коју је штампала издавачка кућа Делфи. Промоција ће почети у 17 часова.

У питању су Никола Давидовић, Иван Антић и  Небојша Буљин. Антић је ратовао у саставу легендарне 125. моторизоване бригаде ВЈ, док су Давидовић и Буљин били припадници 52. батаљна војне полиције, у саставу чете за специјалне намене, која се сматра за најстрадалнију јединицу Војске Југославије у борбама на Косову и Метохији.

Биће то прилика да се Плањани присете и својих ратника са Кошара и из 52. батаљона.

Наиме, у овом поморавском граду живи породица  Миладина Доганџића, рођеног у селу Сврке код Пећи,  који се на Кошарама и Паштрику борио у саставу 125.  моторизоване бригаде. Управо на Кошарама, 11. маја 1999. године,  положај његове јединице  напали су стратешки бомбардери НАТО – пакта. Миладин је задобио тешке ране, од којих је три дана касније и преминуо. Имао је 29 година.

У саставу чете за специјалне намене 52. батаљона војне полиције ратовао је Игор Павловић, двадесетједногодишњи младић из Велике Плане. Погинуо је 31.маја 1999. године, у селу Коморане, када је возило у којем су се он и његови саборци враћали са задатка на брду Орлате нагазило на противтенмковску мину. Страховита експлозија угасила је шест младих живота.

Програмом је предвиђено да Антић, Буљин и Давидовић посете гроб Игора Павловића на градском гробљу у Великој Плани и положе цвеће.

Оно што ће Плањане свакако додатно обрадовати јесте чињеница да ће ратници са Кошара посетиоцима промоције бесплатно делити књигу Кошаре – нови Косовски бој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *