ПОЗИВ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ: Госпе ти, што не чувате своју државу и Београд

Пише: Душан Марић

По политичкој теорији и пракси у цивилизованом свету демонстрације су начин да народ, политичке странке или синдикати, изразе своје ставове и пошаљу одређене поруке.

Једино у Србији демонстрације су средство за освајање власти. Насилно. Без избора. Већ три деценије ова намучена земља се суочава са покушајима освајања власти на улици. И све те покушаје чине политичке партије које су у Србији познате као досовске странке. Чији је највећи подвиг то што су на власт дошле државним ударом, што су прве у Европи,  после паљевине Хитлеровог Рајхстага, запалиле зграду државног парламента, што су убиле више пута народном вољом изабраног председника Србије и Југославије Слободана Милошевића и свог лидера, председника пучистичке Владе, Зорана Ђинђића и што су привреду Србије опустошиле, као што су својевремено хорде Џингис Кана опустошиле источну и средњу Европу.

По ко зна који пут од масовног убиства у ОШ Владислав Рибникар у Београду, зове ме пријатељ из Далмације, ратни непријатељ са бојишта на Купресу 1992. године и пита да ли ми у Србији знамо ишта друго да радимо осим да демонстрирамо и рушимо власт.

-Откуд ти то питање? Није ваљда да се ти због тога бринеш?

-Па, госпе ти, није ми драго. Волим Београд. Откад ја памтим, још од 1991. године, код вас стално неке демонстрације. Чим сте изабрали Милошевића, почели сте да га рушите. Пре тога сте му носили слике ко иконе. Стално неки бедаци јуришају на парламент и телевизију, проваљују, пале.

-И шта ти мислиш о томе?

-Мислим да држава не може тако да живи и напредује. Држави и народу треба мира. Да немате Вучића који то некако испегла и истргује, доводи те странце да улажу паре, код вас би свашта било.

-И ви у Хрватској имате демонстрације.

-Имамо једном у 5-6 година. И трају дан, два а не као код вас месецима. И нико ништа не ломи и не лупа. Ове будале код вас ломе, уништавају. Српском заставом разваљују врата свог парламента. Ми се овде чудимо како држава то дозвољава. Само лудаци могу доћи на идеју да сваки дан блокирају саобраћај у граду од два милиона становника. Не може тако да се живи.

-Демократија.

-Каква демократија. Све то Запад плаћа. Све су то ЦИА и Сорош организовали, јер нећете против Руса. И нама су на исти начин поставили власт у Загребу. Јунци, не би знали да воде село а камоли главни град. Ти знаш да ја не волим ни ове из ХДЗ али код њих се ипак знао неки ред.

-Чиме ти објашњаваш то да у Загребу нема демонстрација као у Београду?

-Тиме што ми чувамо своју државу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *