РАТ У КУПРЕСУ И ОКОЛИНИ ОД 1992. ДО 1995: Више од 1.000 погинулих војника

Пише: Душан Марић

На данашњи дан, 7. априла 1992. јединице ЈНА, српских добровољаца и ТО Благај у снажном удару преко Злосела и Османлија ослободиле су Купрес, у који су три дана раније ушле јединице Хрватске војске и ХОС из Западне Херцеговине.

У граду, у који смо ушли око два сата поподне, затекли смо десетине мртвих и вијести о скоро 200 Срба из Купреса, Малована, Беговог Села и Оџака који су одведени у заробљеништво. Њих 20 је тамо и убијено. Хрвати још увијек крију посмртне остатке њих 16.

 

Три дана касније, након велике битке у Купрешком пољу, у којој су имале око 150 мртвих, међу којима је било и плаћеника из више европских и афричких земаља, хрватске снаге збачене су са Купрешке висоравни.

У сљедеће двије и по године успјешно смо бранили све линије одбране Купрешке висоравни. А онда је пресудну ријеч у вођењу рата у БиХ од војске преузела политика.

Трећег новембра 1994. након удружене офанзиве муслиманске војске из правца Бугојна и Горњег Вакуфа, хрватске војске из правца Ливна, Томиславграда и Прозора и српске политике из Београда и Пала, били смо принуђени да напустимо Купрес. Исте снаге су нас у јесен 1995. збациле са Купрешке висоравни.

Споразумом у Дејтону Купрес и већина Купрешке висоравни припали су Хрватима. Нама је остало око 55 квадратних километара, на подручју Благаја, гдје функционише српска општина Купрес.

У четворогодишњим биткама на купрешком ратишту (од Бугојна, Радуше, Паклина и Томиславграда, до Словиња, Млиништа, Шипова, Јајца и Лисине) српска, муслиманска и хрватска војска имале су  више од 1.000 погинулих војника.

Овде објављујем табеле са подацима о страдању српских војника и цивила које сам до сад успио да прикупим.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *