Ана Брнабић, не амнестирај усташе

Пише: Душан Марић

Протекле седмице дошло је до даљег заоштравања односа између Хрватске и Србије.

Повод је то што је Загреб забранио да група припадника војске Србије уђе у Хрватску и у Јасеновцу присуствују парастосу за око 700.000 Срба који су тамо поклани. Разлог је тај што је у Хрватској на делу права ерупција рехабилитације усташа, највећих монструма у познатој историји цивилизације.

Забрана је изазвала бројне реакције и запаљиве изјаве са обе стране а мени је уши највише запарала изјава Ане Брнабић да није  питању сукоб између Хрватске и Србије, већ између фашизма и антифашизма.

Што није ништа друго већ покушај фалсификовања стварног стања и амнестирања Загреба за још једну у низу антисрпских свињарија. Које с толико учестале, да се већ може говорити о организованој производњи инцидената. Ради изазивања што веће мржње између два народа и кварења већ искварених односа између две државе.

Брнабићка је својом изјавом хтела да каже да иза заустављаења српских војника не стоји Хрватска, већ појединци. Није него. Па није војнике са граничног прелаза вратила група фашиста, већ гранична полиција, званични орган независне државе Хрватске. И нису то учинили самовољно, већ по налогу који јој је стигао из Загреба.

Хрватска је у последњих 70 година организовано заклала милион својих становника. Само зато што су били Срби. И протерала их још милион. Само зато што су били Срби. И не што нема ни наговештаја покајања за те злочине, већ се њихови починиоци славе као хероји. Кољачима српске деце се дижу споменици, из десетина хиљада грла, хорски, певају им се песме на скуповима које организује држава. Кад је присутна, једно од тих грла припада председници Хрватске.

И то није никакав фашизам. У питању је усташлук. А разлика је драстична. Толика да је изједначавање усташтва и Мусолинијевог фашизма увреда за фашизам. Усташе су извршиле геноцид над Србима, Циганима и Јеврејима. Код италијанских фашиста тог геноцида није било. Фашисти нису имали концентрационе логоре за Србе и Јевреје, усташе су имале и концентрационе логоре за децу.

Никад у људској историји нико није чинио таква зверства каква су чиниле хрватске усташе. Силовање целих села, клање целих села, спаљивање целих села, бацање у јаме целих села….укупно милион Срба. Уз песме и благослов свештеника. Чак су и Хитлерови нацисти, иако и сами звери, били згађени зверствима које су Хрвати чинили над Србима.

Данас председница Хрватске, попут какве усташке курветине из 1941. подврискује Францетићу, Бобану, Мајсторовићу и другим кољачима српске деце и јавно изјављује да жали што се у последњем српско-хрватском рату није борила против Срба. (Искрено, и мени је жао.)

И зато нико, а понајмање премијер Србије, нема право да ту политику слављења клања стотина хиљада српске деце амнестира изјавама да то није Хрватска, већ фашисти из Хрватске.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *