СРБИЈА ЋЕ ОДЛИКОВАТИ ОДВАЖНОГ ПРОФЕСОРА ИЗ ВЕЛИКЕ ПЛАНЕ: Орден за храборост Славољубу Стојадиновићу

Пише: Душан Марић

Председник Србије Александар Вучић донео је одлуку да професора из Велике Плане Славољуба Стојадиновића одликује Орденом за храброст, сазнајемо из извора у кабинету предеседника републике.

Високо државно признање одважном професору биће уручено поводом Дана државности Републике Србије 15. фебруара, који је установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

Стојадиновић је орден заслужио кад је 22. новембра прошле године разоружао Горана Тодоровића из Доње Ливадице који је са аутоматском пушком, пиштољем, три детонаторска штапина и 450 метака упао у учионицу пуну деце у средњој Економско-угоститељској школи у Великој Плани, у којој ради као професор физичког васпитања.

Након што је од ученика телефоном обавештен о нападу Стојадиновић је ушао у учионицу, почео да разговара са Тодоровићем а онда искористио тренутак његове непажње и зграбио за пушку, окренувши њену цев у плафон и наређујући деци да напусте учионицу.

Кад су деца то учинила, Стојадиновић је савладао и разоружао нападача. У гушању до којег је дошло Тодоровић је два пута пуцао из пушке али у пуцњави нико није повређен.

У знак признања за исказану храброст професор је већ добио Светосавску награду, данас ће му у Скупштини града бити уручена  плакета за најплеменитији подвиг године коју додељују Вечерње новости а у току је поступак његовог пријема у стални радни однос.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *