ОТВОРЕНА НОВА ЗГРАДА ВРТИЋА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ: Примљено 95 малишана

Пише: Душан Марић

У Великој Плани је отворена нова зграда вртића „Дечије царство“, у коју је примљено 95 малишана.

-Радови на објекту су давно завршени али нисмо почињали са радом све док нисмо добили употребну дозволу. Безбедност деце нам је на првом месту и нисмо ништа хтели да ризикујемо – каже Марија Старчевић, директор предшколске установе „Дечије царство“.

Старчевићева са поносом истиче да је Велика Плана сада једна од ретких општина у Србији у којој више не постоји листа чекања за упис деце у вртић.

Иначе, изградњу нове зграде вртића, коју су финансирале Влада Србије и општина Велика Плана, пратиле су и неке контраверзе.

Наиме, прошле године, након завршетка грађевинских радова,  Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације, закључило је да објекат не испуњава услове прописане Законом о заштити од пожара и није дало дозволу за рад.

У међувремену, извођач је отклонио уочене неправилности, па су надлежни органи закључили да је објекат спреман и безбедан за употребу.

Вртић је монтажни, површине 460 метара квадратних. У његову изградњу уложено је скоро 30 милиона динара. Преко  кабинета министра задуженог за популациону политику и подстицање рађања, Влада Србије је за изградњу и опремање објекта издвојила 15.177.496 динара, док су остало средства локалне самоуправе.

На изградњу и уређење приступних саобраћајница, паркинга и зелених површина из општинског буџета је издвојено око пет милиона динара.

-Мислим да је битно да нагласим да због отварања нове зграде и пријема скоро стотину деце нисмо запошљавали нове раднике и тако додатно оптерећивали буџет, већ смо све покрили прерасподелом васпитача и спремачица из централног објекта. Вртић изгледа прелепо. Родитељи и васпитачи су задовољни а најзадовољнија су деца, што је и најважније – каже директор плањанске предшколске установе, која води бригу о 1.100 дечака и девојчица, распоређених у 50 васпитних група.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *