РУСИЈА НИЈЕ ПОЧЕЛА РАТ У УКРАЈИНИ – Објављујемо сензационалне податке ОЕБС-а

Пише: Душан Марић

Опште мишљење светске јавности јесте да је рат у Украјини започела Русија покретањем специјалне војне операције 24. фебруара 2022. године. То мишљење преовладава и у самој Русији.

Чак и већина руских политичара, новинара и аналитичара тај фебруарски дан означава као почетак ратног сукоба.

Међутим, извештаји Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС-а) показују да је рат почео најмање десет дана раније, 16. фебруара. И да га је започела војска Украјине, масовним нападима на Доњецк и Луганск.

У то време ОЕБС је био једина међународна посматрачка мисија у Украјини, која је, уз сагласност руске и украјинске стране, надгледала поштовање примирја на истоку те европске земље, настале декретом бољшевика.

Мисија ОЕБС-а је правила дневне извештаје о догађајима на линији раздвајања, чији су саставни део и географске карте на које су уношене локације на којима су се догађала кршења примирја, њихов број и интензитет.

Међутим, то се крије од светске јавности. Као што се крије податак да је нападу украјинске војске претходило наређење председника Володимира Зеленског од 13. фебруара 2022. године за почетак војне офанзиве чији је крајњи циљ био да две отцепљене републике врати у састав украјинске државе.

Да се спремају крупни догађаји, посматрачи ОЕБС-а су закључили 14. и 15. фебруара, када је на линији раздвајања регистровано нагло повећање дејства украјинске артиљерије. Првог дана регистрована је 41 експлозија артиљеријских граната а другог дана њих 76. Првог дана су забележена 174 случаја кршења примирја отварањем ватре из пешадијског оружја а дан касније 153. Мапа посматраче мисије ОЕБС-а показује да је скоро 90 одсто граната испаљено са украјинске стране.

А онда се 16. фебруара 2022. године догодила права ерупција сукоба. Посматрачи ОЕБС-а су на линији раздвајања регистровали 509 случајева кршења примирја и 316 експлозија граната.

17.фебруар: 870 кршења примирја и 654 експлозије.

18.фебруар: 1.566 кршења примирја  и чак 1.413 експлозија граната.

19-20.фебруар: 3.231 кршење примирја и 2.026 експлозија.

21.фебруар: 1.927 кршења примирја и 1.481 експлозија.

И ових дана мапе ОЕБС-а су јасне: осам од десет испаљених граната пало је на територију Доњецка и Луганска, коју контролишу војне снаге отцепљених република.

Силовити артиљеријски напади украјинске војске и војни и цивилни губици на другој страни упалили су аларм у Луганску, Доњецку и – Москви. Која је интензивирала припреме за упад у суседну државу. Догађаји су диктирали да тај упад почне пре него што је планирано. Одлучујућа је била процена да ће украјинске снаге пробити линију одбране и да ће их после тога бити много теже зауставити. И уз много веће губитке.

Управо под диктатом неповољног развоја догађаја на фронту у Донбасу и панике која је захватила тамошње становништво, Русија 21. фебруара признаје независност Доњецка и Луганска.

Истог дана, руководство ове две републике, позивајући се на члан 51. Повеље Уједињених нација, упућују захтев Русији да им притекне у помоћ.

Следећег дана ескалација насиља на истоку Украјине се наставља: забележено је 1.710 кршења примирја и 1.420 експлозија.

Све те нападе западни медији су пропратили – громогласним ћутањем. Уместо о њима, они су своју јавност обавештавали искључиво о гомилању руских трупа на граници са Украјином.

Суочен са драматичним развојем ситуације, Владимир Путин 23. фебруара  издаје наредбу о почетку специјалне војне операције и, по међународном праву, агресији на суседну државу.

Следећег дана почео је масовни напад ваздушних, копнених и поморских снага Русије на суседну државу.

Ево шта је о томе написао некадашњи истакнути аналитичар НАТО пакта Жак Бо.

-Председник Џо Бајден је 17.фебруара 2022. године најавио да ће Русија напасти Украјину у наредних неколико дана. Како је знао за то? То је тајна. Чињеница је да је од 16. фебруара 2022. артиљеријско гранатирање становништва Донбаса драматично порасло, што потврђују дневни извештаји посматрача ОЕБС-а – пише Бо.

И открива да је тих дана Украјина на фронт у Донбасу пребацила 125.000 војника, практично половину своје армије. О чему западни медији такође нису извештавали.

Чињеница јесте да је Русија већ крајем 2021. почела да гомила своју војску на граници са Украјином. Али никад нећемо сазнати да ли би уследила специјална војна операција или агресија на Украјину, како се коме више свиђа, да није било фебруарске офанзиве украјинске војске. Којом је закуцан последњи ексер у мртвачки ковчек мировног споразума, који су 12.фебруара 2015. у Минску потписали председник Русије Путин и председник Украјине Порошенко. Потписивању су, као гаранти спровођења споразума, присуствовали председник Француске Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Која је пре неколико месеци јавно признала да је Мински мировни споразум био подвала. Превара у режији Запада, учињена ради куповине времена. Да би се украјинска војска и НАТО боље припремили за напад на Доњецк и Луганск.

Украјинска страна и Запад су седам година касније очигледно проценили да су довољно спремни и Зеленски је 13.фебруара 2022. издао наређење за почетак офанзиве.

Та офанзива је практично прекинула оклевање Путина и команде руске војске и приморала их да реагују. Очигледно, пре него што је руска војска била потпуно спремна.

Управо том неспремношћу, условљеном временском изнудицом, уз јуначки отпор појединих бригада украјинске војске, могу се објаснити тешко разумљиви промашаји руске војске – од траљавог покушаја заузимања Кијева, које је завршило јавном бламажом и брзоплетим повлачењем, до тога да на Харков, велики руски град на истоку Украјине, уз саму границу са Русијом, у којем је народ већ био изашао на улице да поздрави руску војску, није ни било правог напада.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *